Rybacie halušky
Halušky z morského vlka na špargľovom ragú s vínovou omáčkou
Autor receptu: ellie17
Ľahké halušky z morského vlka, podávané na chrumkavom špargľovom ragú s brilantnou vínovou omáčkou.
|
4 porcie |
40 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Príprava rybacích halušiek:
Filé z morského vlka nakrájame na kúsky a dáme na 30 minút do mrazničky. Smotanu dáme do chladničky (musí byť veľmi studená).
Mierne zmrazenú rybu vložíme do mixéra spolu s vajcom, soľou, bielym korením, citrónovou kôrou a škrobom.
Mixujeme krátko, len kým sa mäso rozpadne.
Za stáleho mixovania prilievame studenú smotanu, kým nevznikne hladká, krémová, pevná hmota.
Zmes pretlačíme jemným sitom (nemusí byť).
Zakryjeme a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
- Pripravíme si hrniec s jemne vriacou osolenou vodou.
Pomocou dvoch lyžíc namočených vo vode vytvarujeme halušky.
Vkladáme ich do vody a varíme 4–5 minút, kým nevyplávajú.
Vyberieme na tanier, prikryjeme a udržujeme teplé.
- Omáčka:
Do hrnca vložíme rybie kosti, nahrubo nakrájanú šalotku, mrkvu a zeler.
Zalejeme rizlingom a studenou vodou.
Pomaly privedieme k varu a varíme na najnižšej teplote 40 minút.
Precedíme cez jemné plátno.
Vývar prelejeme späť do hrnca a redukujeme na polovicu.
Pridáme smotanu a opäť redukujeme asi o tretinu, aby omáčka zhustla.
Dochutíme soľou.
Pred podávaním pridáme studené maslo a mixérom alebo metličkou omáčku našľaháme, aby bola lesklá a nadýchaná.
- Ragú:
Špargľu olúpeme a odrežeme drevnaté konce.
Nakrájame ju na šikmé kúsky 3–4 cm.
Rozpálime panvicu, pridáme maslo a špargľu krátko orestujeme 2–3 minúty.
Prilejeme biele víno, necháme minútu prevariť.
Dochutíme soľou, štipkou cukru, citrónom a korením.
Špargľa musí ostať chrumkavá.
- Na tanier rozložíme ragú zo špargle.
Naň položíme niekoľko halušiek z morského vlka.
Prelejeme bohato našľahanou omáčkou.
Podávame okamžite.