Halušky z cukety; mleté mäso v paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami
Autor receptu: mariamka
Cuk-cuk-cuketa,, čo vymyslieť, aby sa nám neprejedla .. Urobila som halušky z
rozmixovanej cukety, múky, cesnaku a bazalky a k tomu dusené mleté mäso v
paradajkovej omáčke s cuketovými šupkami, cuketa bola mladá, tak nech nič nevyjde
nazmar. Halušky sú mäkké, chutné, takmer na nerozoznanie od zemiakových, môžete ich
podávať k mäsu, alebo samotné so syrom, tvarohom, bryndzou, cibuľou, slaninkou, ako
chcete. Postup- Ako prvé som dala robiť mäso. Na bravčovú masť som dala speniť cibuľu a cesnak. Po chvíľke pridáme mleté mäso a restujeme, kým sa zatiahne. Pridáme pretlak, soľ, korenie, oregano, chilli, ja som aj trochu podliala vodou a zakryté necháme dusiť. Mleté mäso je rýchlo hotové 15-20 minút, navyše, nebolo ho veľa.
- Asi v polovici pridáme pokrájané cuketové šupky. Napadlo ma to, keď som si spomenula na Imreho Bindiča, tiež ich v nejakom jedle použil a keď sú mladé, tak prečo nie.
- Dodusíme domäkka, vlastne mne šupky ostali trochu na skus a je to tak chutnejšie. Na záver ešte dosolíme, dokoreníme ak treba a pridáme čerstvú pokrájanú bazalku. Hotovo.
- Hneď, ako som dala robiť mäso, som začala robiť halušky, aby som to mala naraz hotové. Mala som takúto malú mladú cuketu. Šupky pôjdu do mäsa.
- Postrúhame najemno alebo rozmixujeme, ja som si v mixéri pomohla aj troškou vody. Pridáme vajce, pretlačený cesnak, soľ, korenie.
- Pridáme hladkú múku a zľahka miešame, aby nám vzniklo cesto konzistenciou ako haluškové. Niečo medzi prílohovými haluškami a zemiakovými. Na záver jemne vmiešame nadrobno nasekanú bazalku. Môžete ho aj ochutnať a podľa potreby dosoliť.
- Hotové cesto. Medzitým sa už začala variť voda.
- Do posolenej variacej vody hádžeme malé halušky, spôsobom, ako ste zvyknutí. Premiešame odspodu, aby sa neprichytili. Sú hotové veľmi rýchlo, 2-3 minútky.
- Najprv som uvažovala, že ich pridám rovno k mäsu, do omáčky, ale nakoľko sú veľmi jemnej konzistencie, mala som obavy, aby z toho nebola kaša. A že ešte sa možno budú dať využiť aj na iný spôsob. Vybrala som ich teda bez oplachovania do kastrólika a iba preliala olivovým olejom. Naozaj sa dajú jesť samotné :)
- No a servírovanie už vidíte hore. Neuveriteľné, čo sa z tej cukety dá stvoriť, doslova univerzálna zelenina. Toto cuketovo-necuketové jedlo vám zaručene zje každý anti-cuketár :)
|