Halušky

Halušky našej mamy (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Bývali sme v Čechách, mama Češka, otec Slovák. Otec ľúbil halušky, no kedysi sa nevozila bryndza do sveta tak ako dnes a takú kvalitnú slaninku by ste tiež nenašli a tak mama otcovi vyvárala takéto halušky.

4 - 5
porcie
40 minút
príprava
25 - 35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Postup - klasika. Očistíme zemiaky a nastrúhame na strúhadle. Ja ako mamin pomocník som vždy strúhal zemiaky na tom najjemnejšom strúhadle. Až tuto na SK som videl aj na hrubšom.
  2. Do nastrúhaných zemiakov sa pridala polohrubá múka cca - odhadom asi jedna štvrtina - netreba zasa dávať moc múky, lebo halušky budú tvrdé a keď dáme málo, halušky sa rozvaria - osolíme, premiešame.
  3. Do hrnca dáme variť vodu, na 1 kg zemiakov asi 5 litrov vody. Keď voda začne vrieť, tak ju osolíme a na lopárik si naložíme haluškové cesto, nožom si ho rozotrieme a špičkou noža odtrhávame malé kúsky, ktoré hádžeme do vriacej vody a zasa si naložíme na lopárik a hádžeme do vody, kým nebudeme mať tak akurát v hrnci - v dnešnej modernej dobe už máme haluškovače, ale vtedy to mama robila takto.
  4. Keď sa halušky uvaria, vyplávajú na hladinu - treba aj pomiešať varechou a odtrhnúť halušky prilepené na dne hrnca, naberieme uvarené halušky do sitka, prepláchneme ich pod tečúcou vodou a preložíme ich do nádoby - pamätám si, že my sme mali taký liatinový pekáčik kam ich mama presýpala a...
  5. ...na halušky v pekáčiku dala tvaroh a halušky pomiešala. Ja som si to trochu vylepšil a dávam aj pochúťkovú smatanku. A zasa varíme ďalšiu časť halušiek a postupujeme takto, kým neminieme cesto.
  6. Hotové halušky na tanieri sa ešte polievali roztopeným maslom a podávali sa s mliekom. Keď sa večer prihrievali v tom liatinovom pekáčiku, náročky sa nechali prichytiť a potom sme si z dna vydlabávali takzvanú pečenku - dnes mám na to panvicu s pokrievkou, halušky sa pod ňou "naparia", sú také fajnovo mazglavé a miešam zľahka, aby sa mi spravila ona "pripečenka".