Halušky
Halušky našej mamy (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
Bývali sme v Čechách, mama Češka, otec Slovák. Otec ľúbil halušky, no kedysi sa nevozila bryndza do sveta tak ako
dnes a takú kvalitnú slaninku by ste tiež nenašli a tak mama otcovi vyvárala takéto halušky.
4 - 5 porcie |
40 minút príprava |
25 - 35 minút tepelná úprava |
Postup
- Postup - klasika. Očistíme zemiaky a nastrúhame na strúhadle. Ja ako mamin pomocník som vždy strúhal zemiaky na tom najjemnejšom strúhadle. Až tuto na SK som videl aj na hrubšom.
- Do nastrúhaných zemiakov sa pridala polohrubá múka cca - odhadom asi jedna štvrtina - netreba zasa dávať moc múky, lebo halušky budú tvrdé a keď dáme málo, halušky sa rozvaria - osolíme, premiešame.
- Do hrnca dáme variť vodu, na 1 kg zemiakov asi 5 litrov vody. Keď voda začne vrieť, tak ju osolíme a na lopárik si naložíme haluškové cesto, nožom si ho rozotrieme a špičkou noža odtrhávame malé kúsky, ktoré hádžeme do vriacej vody a zasa si naložíme na lopárik a hádžeme do vody, kým nebudeme mať tak akurát v hrnci - v dnešnej modernej dobe už máme haluškovače, ale vtedy to mama robila takto.
- Keď sa halušky uvaria, vyplávajú na hladinu - treba aj pomiešať varechou a odtrhnúť halušky prilepené na dne hrnca, naberieme uvarené halušky do sitka, prepláchneme ich pod tečúcou vodou a preložíme ich do nádoby - pamätám si, že my sme mali taký liatinový pekáčik kam ich mama presýpala a...
- ...na halušky v pekáčiku dala tvaroh a halušky pomiešala. Ja som si to trochu vylepšil a dávam aj pochúťkovú smatanku. A zasa varíme ďalšiu časť halušiek a postupujeme takto, kým neminieme cesto.
- Hotové halušky na tanieri sa ešte polievali roztopeným maslom a podávali sa s mliekom. Keď sa večer prihrievali v tom liatinovom pekáčiku, náročky sa nechali prichytiť a potom sme si z dna vydlabávali takzvanú pečenku - dnes mám na to panvicu s pokrievkou, halušky sa pod ňou "naparia", sú také fajnovo mazglavé a miešam zľahka, aby sa mi spravila ona "pripečenka".