Bezlepkové guľky

Guľky zo zemiakového cesta bez lepku

Autor receptu: novalim

Guľky zo zemiakového cesta je jednoduchý a rýchly recept. Presne taký, aký potrebuje každá rodina, ktorá žije bez lepku v prípade časovej tiesne a veľkého hladu :-)* Jeho základom je naša bezgluténová zmes na prípravu slovenských halušiek v prášku. A k nej pridáme ďalšie typické prísady, ktoré nám všetkým tak chutia. Ale aby sme to zbytočne nenaťahovali, poďme sa spolu pozrieť na náš chutný recept.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme guľky zo zemiakového cesta bez lepku. Dve balenia bezgluténových halušiek Novalim bez lepku vysypeme do väčšej misy a pridáme k nim 750 ml vody (je to menej ako je uvedené na obale, ale tak to má byť). Varechou zamiešame a potom ručne premiesime, kým nevznikne hutnejšie, tvarovateľné cesto.
  2. Do veľkého hrnca dáme zovrieť slanú vodu. Z pripraveného cesta navlhčenými rukami formujeme guľky o čosi menšie ako vlašské orechy. Guľky potom vložíme vo vriacej vody, stíšime a necháme na slabom ohni variť, kým nevyplávajú na povrch vody. Potom ich ešte asi 2-3 minúty povaríme a dierkovanou naberačkou ich vyberieme von. Aby sa nezlepili, potrieme ich troškou oleja.
  3. Na panvici osmažíme na drobno nakrájanú slaninku a dáme ju bokom. Vo výpeku potom osmažíme do sklovita na plátky nakrájanú cibuľu a tiež ju dáme bokom.
  4. Guľky zo zemiakového cesta bez lepku servírujeme poliate rozmiešanou a soľou dochutenou kyslou smotanou, ktorú posypeme opraženou cibuľkou a slaninkou. Na ozdobenie ich ešte môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.