Bezlepkové guľky
Guľky zo zemiakového cesta bez lepku
Autor receptu: novalim
Guľky zo zemiakového cesta je jednoduchý a rýchly recept. Presne taký, aký potrebuje každá rodina, ktorá žije bez lepku v
prípade časovej tiesne a veľkého hladu :-)* Jeho základom je naša bezgluténová zmes na prípravu slovenských halušiek v prášku.
A k nej pridáme ďalšie typické prísady, ktoré nám všetkým tak chutia. Ale aby sme to zbytočne nenaťahovali, poďme sa spolu
pozrieť na náš chutný recept.
4 porcie |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si pripravíme guľky zo zemiakového cesta bez lepku. Dve balenia bezgluténových halušiek Novalim bez lepku vysypeme do väčšej misy a pridáme k nim 750 ml vody (je to menej ako je uvedené na obale, ale tak to má byť). Varechou zamiešame a potom ručne premiesime, kým nevznikne hutnejšie, tvarovateľné cesto.
- Do veľkého hrnca dáme zovrieť slanú vodu. Z pripraveného cesta navlhčenými rukami formujeme guľky o čosi menšie ako vlašské orechy. Guľky potom vložíme vo vriacej vody, stíšime a necháme na slabom ohni variť, kým nevyplávajú na povrch vody. Potom ich ešte asi 2-3 minúty povaríme a dierkovanou naberačkou ich vyberieme von. Aby sa nezlepili, potrieme ich troškou oleja.
- Na panvici osmažíme na drobno nakrájanú slaninku a dáme ju bokom. Vo výpeku potom osmažíme do sklovita na plátky nakrájanú cibuľu a tiež ju dáme bokom.
- Guľky zo zemiakového cesta bez lepku servírujeme poliate rozmiešanou a soľou dochutenou kyslou smotanou, ktorú posypeme opraženou cibuľkou a slaninkou. Na ozdobenie ich ešte môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.