Vanilkový zákusok
Guľky z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Zákusok vyhľadávaný v cukrárňach alebo na svadbách. Pre
náročných a tých, ktorí majú radi zákusky z odpaľovaného cesta.
24 ks porcií |
50 minút príprava |
200-180 minút na 15-20 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Mlieko, vodu, soľ, cukor a maslo pokrájané na kúsky dáme do hrnca variť. Po zovretí vmiešame hladkú múku, plameň stiahneme a miešaním odpaľujeme cesto pokiaľ sa neodlepuje od hrnca. Cesto preložíme do mixéra šľaháme lopatkovým nadstavcom do mierneho vychladnutia.
- Do cesta vmiešame postupne po jednom vajíčka. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Plech poriadne vymastíme maslom a z cesta striekame kopčeky (guľky). Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 minút pri po otvorených dvierkach rúry.
- Upečieme do zlatista. Pripravíme suroviny na plnku.
- Smotanu s vanilínovým cukrom vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone, 1 PL vanilkovej pasty a došľaháme do tuha. Pripravíme si cukrárske vrecko zo zrezanou špičkou, vrecko naplníme krémom, ktorým naplníme vychladnuté upečené guľky.
- Naplnené guľky dáme do chladničky stuhnúť, pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.