Vanilkový zákusok

Guľky z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Zákusok vyhľadávaný v cukrárňach alebo na svadbách. Pre náročných a tých, ktorí majú radi zákusky z odpaľovaného cesta.

24 ks
porcií
50 minút
príprava
200-180 minút
na 15-20 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Mlieko, vodu, soľ, cukor a maslo pokrájané na kúsky dáme do hrnca variť. Po zovretí vmiešame hladkú múku, plameň stiahneme a miešaním odpaľujeme cesto pokiaľ sa neodlepuje od hrnca. Cesto preložíme do mixéra šľaháme lopatkovým nadstavcom do mierneho vychladnutia.
  3. Do cesta vmiešame postupne po jednom vajíčka. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  4. Plech poriadne vymastíme maslom a z cesta striekame kopčeky (guľky). Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 minút pri po otvorených dvierkach rúry.
  5. Upečieme do zlatista. Pripravíme suroviny na plnku.
  6. Smotanu s vanilínovým cukrom vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone, 1 PL vanilkovej pasty a došľaháme do tuha. Pripravíme si cukrárske vrecko zo zrezanou špičkou, vrecko naplníme krémom, ktorým naplníme vychladnuté upečené guľky.
  7. Naplnené guľky dáme do chladničky stuhnúť, pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.