Guľky s dynamitom (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Toto je recept z bohom zabudnutého kraja , kde som vyrastala a strávila svoju mladosť. Gemer je moja srdcová záležitosť, je to kraj, ktorý milujem a stále sa tam vraciam. Ako viem, guľky s dynamitom sa nikde inde nevaria, iba u nás. Podľa mňa a tých, čo toto jedlo poznajú, je to najlepšie jedlo na svete.

6-10
porcií
90 minút
príprava
3x15 + 15 na kyseľ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 1 kg zemiakov si dáme variť v šupke, 2 kg surových zemiakov očistíme, umyjeme, postrúhame na strúhadle, necháme odkvapkať na sitku.
  2. Zo scedených postrúhaných zemiakov a z ošúpaných vychladnutých pretlačených varených zemiakov si pripravíme zmes, ktorú osolíme a okoreníme čiernym korením. Zmes je tuhšia, časom trochu stmavne, ale pre náš recept to nevadí.
  3. Z mletého bravčového mäsa, pomletých oškvariek, pretlačeného cesnaku si pripravíme zmes, ktorú okoreníme čiernym korením, soľou, červenou paprikou a troškou oleja.
  4. Z tejto masy si vytvarujeme guľky veľkosti vlašského orecha (dynamit).
  5. Hladkú múku si vysypeme na dosku a zo zmesi zemiakov si mokrými rukami odoberáme kúsky do dlane, do ktorých balíme mäsové guličky.
  6. Vytvarujeme guľky
  7. ktoré poriadne vyváľame v hladkej múke ( aj dva-tri krát, aby boli dobre obalené múkou a nerozvárali sa pri varení).
  8. Takto si nachystáme guľky, ktoré vyvárame vo vriacej osolenej a hladkou múkou zahustenej vode. Zahusťujeme len mierne, voda, v ktorej sa guľky varia, sa zahusťuje aj múkou z varených guliek.
  9. Guľky varíme vo veľkom hrnci, ja zvyknem po 15 alebo po 12 kusov, podľa veľkosti , asi 15 minút. Po vhodení guliek do vriacej vody ich mierne poodliepame od dna hrnca a dbáme na to, aby voda len mierne vrela. Po 15 minútach jednu vyberiem a prekrojím a tak zistím, či je už dostatočne uvarená. Vyberieme do pripravenej misky a pokračujeme, kým nemáme uvarené všetky guľky. Ja ich varievam na tri várky.
  10. Z vody, v ktorej sa guľky varia, si pripravím kyseľ (kyslá mliečna polievka) a to tak, že dolejem trocha mlieka a nechám prevariť, v miske si rozhabarkujem mlieko s hladkou múkou, vlejem do vriacej vody, trochu osolím, okorením a pridám ocot. Povarím 5-10 minút, aby sa uvarila múka.
  11. Polievka má krásnu farbu, stane sa, že sa guľka trochu rozvarí a vytečie papriková šťava z mäsa, alebo mi zostane zopár mäsových guličiek a tie uvarím tiež. Medzitým si nakrájam cibuľku a opražím ju na oleji alebo masti.
  12. Z uvedených ingrediencií mi vychádza takých 35 až 40 guliek s dynamitom (podľa kvality zemiakov a veľkosti aké ich gúľam). A tu je výsledok môjho snaženia, guľky s dynamitom zalejem kyseľom a navrch dám opraženú cibuľku:
  13. U nás, na Gemeri, gazdinky guľky odkladali do duchien (perín), aby si zachovali teplo čo najdlhšie. Ale výborné sú aj na druhý deň zohrievané na panvici s cibuľkou a kyslou uhorkou. Pravda, ak zostanú.