Jedlo na doma – PRETO Radoma

Gulášová polievka PRETO Radoma v chlebe

Autor receptu: pretoradoma

30 (+ kysnutie) minút
príprava
45-50 minút
na 250/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme chlieb. Z vlažnej vody (cca 1,5 dl), lyžičky cukru, trochy múky a pol kocky droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme 2 lyžice oleja, rascu, zvyšný cukor a soľ a pridáme nakysnutý kvások. Spolu vymiešame cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu múky. Ak je naopak hrudkové, pridáme trochu vlažnej vody. Cesto necháme nakysnúť približne 30 minút.
  2. Keď je cesto nakysnuté, vyberieme ho a na plechu vyformujeme bochníky. Pred vložením do rúry ich potrieme vajíčkom zmiešaným s mliekom. Chlieb vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 250 °C približne 15 až 20 minút. Počas prvej fázy pečieme chlieb s vodnou parou (do druhého prázdneho vyhriateho plechu v rúre nalejeme vodu). Po 20 minútach znížime teplotu v rúre na 180 °C, vyberieme vodu a pečieme ešte ďalších 30 minút. Aby sme sa presvedčili, že je chlieb hotový, poklepeme ho zo spodnej strany. Ak je zvuk dutý, všetko je hotové. Upečený chlieb necháme vychladnúť.
  3. Medzitým pripravíme gulášovú polievku PRETO Radoma podľa návodu.
  4. Z chleba odrežeme vrchnú časť a vydlabeme miesto na polievku. Polievku podávame v chlebovom tanieri s odkrojeným vrchom chleba.
  5. Za prípravu receptu ďakujeme Lukášovi Sírovcovi @chlopvkuchni.