Gulášová polievka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Už bola u nás veľmi dávno, kus hovädziny na dusenie sa hodil práve na ňu.

3
porcie
10 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso som umyla, osušila a nakrájala na väčšie kocky, zeleninu očistila a pokrájala na kolieska či kocky, cibuľu na drobno.
  2. Na oleji a masti som opražila cibuľu s bobkovým listom, celou rascou, celým čiernym korením. Prisypala som kolieska mrkvy a petržlenu. Paradajky a zelenú papriku do gulášovej polievky nedávam, iba do gulášu. Keď začala cibuľa hnednúť, pridala som cesnak na plátky, stiahla z platne, rozmiešala mletú papriku, vrátila na oheň a hneď pridala mäso. Obracala som ho v základe, aby zmenilo farbu z každej strany.
  3. Teraz som ho osolila, premiešala a hneď zaliala horúcou vodou.Túto polievku varievam v tlakovom hrnci, väčšinou z hovädziny, ale niekedy aj v kombinácii s bravčovým plieckom. Už som prisypala len obielené zemiaky pokrájané na menšie kusy, zavrela pokrievkou, natlakovala a na najmenšom plameni varila 45 minút. Keď para vyfučala, hrniec som otvorila a do polievky ešte nasypala v dlaniach požmolenú drvenú majoránku. Mäso sa rozplývalo, ale zemiaky ostali celé, nerozvarené, v tlakovom hrnci to ide rýchlo a šetrne. Ak použijete obyčajný hrniec, varte, kým je mäso úplne mäkké, pred dovarením pridajte zemiaky a spolu dokončite.
  4. Toto nie je hustá polievka ale dá sa z nej dobre najesť, hlavne s čerstvým chlebíkom.