Guinness kabelka

Autor receptu: dorko

Torticka pre moju kamosku

12
porcií
240 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci si zohrejeme Guinness a rozpustime v nom maslo, potom cukor a nakoniec primiesame kakao. Nechame vychladnut.
  2. Vyssiu tortovu formu o priemere 20-22cm si vymastime a vysypeme mukou.
  3. V miske si rozslahame cele vajcia, primiesame smotanu a prilejeme vychladnutu pivovu zmes. Nakoniec primiesame muku zmiesanu s prdopecom.
  4. Pecieme na 180C asi 50-60 minut, podla vysky formy (cim vyssia, tym dlhsie), mozme vyskusat spajdlou, ci je uz upecena.
  5. Kym sa pecie, pripravime si plnku. Mascarpone/Philadephiu/natierkove maslo si v miske zmiesame s vanilkovym cukrom, citronovou korou a citronovou stavou.
  6. Po upeceni vyklopime z formy, z jednej strany odrezeme asi 2cm pas, aby sme na tuto stranu mohli tortu postavit. Rovnobezne s touto stranou prekrojime este 3-krat.
  7. Spodny plat potrieme dzemom a postavime nan dalsi plat. Tento natrieme tiez dzemom a tenkou vrstvou plnky. Nan postavime 3. plat, takisto potrety dzemom a hrubsou vrstvou plnky a navrch postavime posledny plat.
  8. Celu tortu natrieme naozaj tenkou vrstvou zvysnej plnky. Musi to byt natenko, aby sa nam na to prilepil marcipan. Z hrubsej vrstvy marcipan odpadava.
  9. Marcipanovu hmotu si vyvalkame na cca 3-4 mm a vykrojime 2 kruhy podla tortovej formy na boky a jedne dlhy rovny pas, ktory pojde navrch dookola torty. Opetrne poriliepane na natretu tortu, najprv boky a nakoniec vrchny plat.
  10. Zvysny marcipan si zmiesame v miske s kakaom a z tejto hmoty dorobime zvysne ozdoby a rucku na kabelku. Dozdobime cukrovymi gulickami.
  11. Tortu treba skladovat na chladnom, ale SUCHOM mieste, cize nie v chladnicke, alebo nam zvlhne marcipan a poodpadavaju ozdoby, pripadne aj cely marcipan.
  12. Odovzdame tortu prekvapenej oslavenkyni :)