Grófkine kocky - bezlepkové

Autor receptu: manka1

Recept nájdený niekde na webe - upravený na bezlepkovo - a bol veľmi, veľmi chutný. Na fotke sú to tie belšie.

12 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne prisypávame cukor a vyšľaháme dotuha. Prilejeme olej a jemne primiešame kukuričnú múku s práškom do pečiva. Oriešky opražiť na suchej panvici - dať do suchej utierky a šúchaním zbaviť šupky. Keď budú vychladnuté, tak ich zomelieme. Môže byť aj na hrubšie.
  2. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme orieškami. Pečieme pri 170 °C asi 12 min. Kontrolovať špáratkom. Po vybratí z rúry ešte teplý potrieť Nutellou (ja som potrela domácou slivkovou nutelou - bolo to výborné, lebo to malo výbornú sladko-kyselkavú chuť po slivkách). Navrstviť bezlepkové piškóty namočené v mlieku - aby zmäkli. (Môžu sa použiť aj iné bezlepkové sušienky).
  3. Krém: V mlieku si rozmiešame žĺtky, vanilkový puding - a uvaríme. Najlepšie v mliekovom hrnci - vo vodnom kúpeli - vtedy neprihorí - neprichytí spodok v hrnci. Uvarený hustý krém necháme vychladnúť. Sem-tam pomiešame, aby sme nemali na vrchu kôrku. Do vychladnutého primiešame maslo, a krém navrstvíme na piškóty (sušienky).
  4. Vrch: Mlieko vyšľaháme s dvoma sáčkami šľahačky v prášku - najlepšie bez cukru - a podľa svojej chuti si prisladiť. Keď je to takto navrstvené, tak sa môže konzumovať - ale nemusí veľmi dlho stuhnúť. Chuťovo je krémový, ale orieškový a kyselkavý po slivkách v slivkovej nutele. Ak nemáme takúto nutelu - tak sa to dá zmiešať nejaký pikantný lekvár (ríbezľový, slivkový, marhuľový) s nutelou.