Grilovaný fenikel s kozím syrom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Fenikel som jedla po prvýkrát pred rokom a bola to láska na prvý ...hlt (?). Môžem ho jesť na všetky spôsoby - surový, dusený, v šalátoch, ako prílohu....priam božsky však chutí upečený do takmer hneda, keď sa jeho chuť zjemní karamelizáciou. V kombinácii s olivami, rajčinami a kozím syrom je to veľmi ľahké a chutné vegetariánske jedlo. Vegáni môžu nahradiť kozí syr strúhaným údeným tofu.

2
porcie
10 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Feniklové bulvy nakrájame pozdĺžne na 1 cm hrubé plátky. Zapekaciu misu pokvapkáme olejom - ja som použila ochutený citrónom. Posypeme hrubozrnnou soľou a nahrubo drveným farebným korením.
  2. Poukladáme naň feniklové plátky a dáme do rúry. Ja som použila kombi-gril v mikrovlnke na 13 minút, v rúre asi 20 minút pri 180st.C- kým nezačnú hnednúť.
  3. Vyberieme z rúry, obrátime fenikel opečenou stranou hore a dáme znovu do rúry - na rovnaký čas.
  4. Vyberieme z rúry, voľne poukladáme krájané lúpané rajčiny, zelené olivy a dáme znovu do rúry asi na 10 minút - kombi-gril v mikrovlnke 8minút.
  5. Nakoniec posypeme kozím syrom a nadrobno nasekanou vňatkou z fenikla. (keď nemáme dosť feniklovej vňatky, posypeme kôprom. Dáme do rúry nakrátko zapiecť - aby sa nám roztopil syr. Vegáni môžu posypať strúhaným údeným tofu.
  6. Môžeme zjesť ako samostatné vegetariánske jedlo alebo ako prílohu k mäsku. U nás sa po ňom len tak zaprášilo...:-)))