Griláže (fotorecept)

Autor receptu: effka

Tento koláčik patrí medzi moje najobľúbenejšie. Dlho som nevedela nikde nájsť recept no v tom som si spomenula, že to niekedy robievala moja teta. Naučila sa to od svojej maminy a teraz som tento recept vyskúšala urobiť aj ja so sestrou. Netreba sa báť nie je to vôbec zložité. Hotová fajnotka.

Postup

  1. Na panvicu si dáme 2 PL kryštálového cukru a necháme skaramelizovať do zlatohneda a od oka pridáme pomleté orechy.
  2. Vznikne nám skaramelizovaná masa s orechami.
  3. Zoberieme si dosku, ktorú budeme stále namáčať studenou vodou. Musí byť mokrá inak sa nám táto masa na ňu nalepí. Na dosku si rozdelíme hotovú masu a necháme ju trošku stuhnúť (dáku pol minútku) no nie priveľmi inak sa nám bude lámať. Záleží od každého aké veľké bude robiť griláže a podľa toho rozdeľujte túto masu. Mne vyšli naraz cca 4ks.
  4. Keď nám to trošku stuhlo zoberieme si stredne veľkú varešku, ktorú si tiež musíme stále namáčať do studenej vody, aby sa nám nelepila. Na varešku budeme natáčať jemne stuhnuté cesto, aby nám vznikli rúrky.
  5. Podľa toho koľko si ich chcete narobiť si budete postupne karamelizovať cukor. Vzniknú takétu rúrky.
  6. Plnku si budeme robiť zo 4 vajíčok, 200g práškového cukru a 250g masla. Toto množstvo je cca na 60 ks ale záleží to od veľkosti. Plnka: dáme si do hrnca 4 celé vajíčka a 200g práškového cukru. Toto budeme šľahať nad parou.
  7. Musíte to poriadne vyšľahať až do tuhej peny. Medzitým si treba dať roztopiť maslo a dať ho vychladnúť úplne, aby sa to potom nezhrčkavelo.
  8. Postupne si budeme po lyžiciach pridávať do roztopeného a vychladnutého masla túto penu a zároveň budeme ďalej pomaly vo väčšej mise šľahať. Nakoniec keď tam už pridáme všetku penu vznikne nám tuhá plnka.
  9. Touto plnkou budeme napĺňať karamelové rúrky, ktoré sme si urobili.
  10. Nakoniec keď naplníte všetky rúrky môžete obaliť hotové cukrovinky v kokose budú vyzerať elegantne a budú veľmi chutné. Dobrú chuť.