Grécka šošovicová polievka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto výborná polievka pochádza z gréckej kuchyne, zaujala ma, recept som iba máličko upravila a v tejto podobe ho pridávam pre záujemcov polievok.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Večer som namočila šošovicu do studenej vody, na druhý deň pred varením som ju zliala z vody, zaliala novou čerstvou studenou vodou, priviedla do varu, toto som zopakovala ešte 1x, týmto postupom sa odstránila zo šošovice nepríjemné nadúvavé látky, ktoré sa z nej uvoľnili. potom som šošovicu scedila a nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku.
  2. Na rozohriatom oleji som orestovala na kocky pokrájanú cibuľu do sklovita, pridala som prelisovaný cesnak, sladkú a pálivú mletú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania v tuku úplne rozpustiť, krátko som ju orestovala, pridala som scedenú predvarenú šošovicu a premiešala dobre spolu,...
  3. ...pridala som domáci paprikový krém, recept mám tu na vareche, priliala som domácu paradajkovú šťavu,...
  4. ...krátko som spolu orestovala za sústavného premiešavania,...
  5. ...priliala som horúci domáci mäsový vývar, mala som odložený z varenia bôčika, vývaru som dala asi 3 cm vysoko nad úroveň šošovice, viac sa pridať nemá kvôli výslednej konzistencii polievky, kto nemá mäsový vývar, použije horúcu vodu, najmä ak ste vegetariáni!!!...
  6. ...pridala som soľ, mleté čierne korenie, bobkové listy, varila som na strednom plameni, kým šošovica nezmäkla,...
  7. ...čo trvalo u mňa asi 20 minút, treba ochutnať, vypla som plameň a do hotovej polievky som pridala ešte ocot a dobre premiešala celé spolu. Táto polievka sa nezahusťuje !!! ničím, ani múkou, ani zemiakom či čímkoľvek iným.
  8. Horúcu polievku som podávala s čerstvo opečenými cesnakovými hriankami, môže byť aj krajec dobrého čerstvo upečeného chlebíka alebo čerstvého domáceho pečiva.
  9. pohľad zblízka: je to iná šošovicová polievka, ako ju bežne poznáme u nás doma na Slovensku, je to voňavá pikantná ostro - kyslá paradajkovo - papriková šošovicová korenistá polievka vynikajúcej chuti, zahreje a zasýti, vývar či voda sa počas varenia nedolievajú, polievka má byť výraznej chuti a je pomerne hustá, výsledná konzistencia má byť približne niečo medzi polievkou a omáčkou, podáva sa obyčajne s hriankami, ktoré sa opečú na sucho a pokvapkajú olivovým olejom a výdatne potrú cesnakom. Túto veľmi chutnú a zdravú polievku vrelo odporúčam všetkým tým, ktorí majú radi hrejivé paradajkovo - paprikové sýte strukovinové polievky výraznej korenistej ostro - kyslej chuti, prajem vám Dobrú chuť :-)