Grécka šošovicová polievka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Táto výborná polievka pochádza z gréckej kuchyne, zaujala ma, recept som iba máličko
upravila a v tejto podobe ho pridávam pre záujemcov polievok.
4 - 6 porcie |
20 minút príprava |
20 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Večer som namočila šošovicu do studenej vody, na druhý deň pred varením som ju zliala z vody, zaliala novou čerstvou studenou vodou, priviedla do varu, toto som zopakovala ešte 1x, týmto postupom sa odstránila zo šošovice nepríjemné nadúvavé látky, ktoré sa z nej uvoľnili. potom som šošovicu scedila a nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku.
- Na rozohriatom oleji som orestovala na kocky pokrájanú cibuľu do sklovita, pridala som prelisovaný cesnak, sladkú a pálivú mletú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania v tuku úplne rozpustiť, krátko som ju orestovala, pridala som scedenú predvarenú šošovicu a premiešala dobre spolu,...
- ...pridala som domáci paprikový krém, recept mám tu na vareche, priliala som domácu paradajkovú šťavu,...
- ...krátko som spolu orestovala za sústavného premiešavania,...
- ...priliala som horúci domáci mäsový vývar, mala som odložený z varenia bôčika, vývaru som dala asi 3 cm vysoko nad úroveň šošovice, viac sa pridať nemá kvôli výslednej konzistencii polievky, kto nemá mäsový vývar, použije horúcu vodu, najmä ak ste vegetariáni!!!...
- ...pridala som soľ, mleté čierne korenie, bobkové listy, varila som na strednom plameni, kým šošovica nezmäkla,...
- ...čo trvalo u mňa asi 20 minút, treba ochutnať, vypla som plameň a do hotovej polievky som pridala ešte ocot a dobre premiešala celé spolu. Táto polievka sa nezahusťuje !!! ničím, ani múkou, ani zemiakom či čímkoľvek iným.
- Horúcu polievku som podávala s čerstvo opečenými cesnakovými hriankami, môže byť aj krajec dobrého čerstvo upečeného chlebíka alebo čerstvého domáceho pečiva.
- pohľad zblízka: je to iná šošovicová polievka, ako ju bežne poznáme u nás doma na Slovensku, je to voňavá pikantná ostro - kyslá paradajkovo - papriková šošovicová korenistá polievka vynikajúcej chuti, zahreje a zasýti, vývar či voda sa počas varenia nedolievajú, polievka má byť výraznej chuti a je pomerne hustá, výsledná konzistencia má byť približne niečo medzi polievkou a omáčkou, podáva sa obyčajne s hriankami, ktoré sa opečú na sucho a pokvapkajú olivovým olejom a výdatne potrú cesnakom. Túto veľmi chutnú a zdravú polievku vrelo odporúčam všetkým tým, ktorí majú radi hrejivé paradajkovo - paprikové sýte strukovinové polievky výraznej korenistej ostro - kyslej chuti, prajem vám Dobrú chuť :-)
|