Pohánkový šalát

Greča - pohánkový šalát (fotorecept)

Autor receptu: vika102

Po prejedených Vianociach prišiel čas na ľahšiu a zdravšiu stravu* :) Kamarátka priniesla recept z Poľska, ja som prostredníctvom receptu objavila pohánku, ktorú teraz varíme pravidelne. Ľahké, chutné a najmä rýchle jedlo plné zeleniny a vitamínov.

4-5
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Zeleninu môžete variovať podľa chuti alebo sezóny. Ja najradšej používam papriku, reďkovky, uhorky a cibuľku. Uhorky dodaju potrebnú "šťavu" a cibuľka šmrnc. Nepridávam ani soľ ani korenie. Feta je dostatočne slaná.
  2. Uvaríme pohánku. Ja ju varím podobne ako ryžu. Na hrnček pohánky dávam zhruba jeden a pol hrnčeka vody - koľko vody pohánke dáme, toľko vstrebe. Privedieme pohánku do varu (pozor, aby nevykypela), postupne sťahujeme oheň alebo stupeň varu a občas premiešame. Po uvarení ju necháme trochu vyhladnúť.
  3. Kým sa pohánka varí, zeleninku nakrájame na malé kúsky a rozdrobíme feta syr. Na kocky nakrájanú šunku opražíme na panvici. Pri tej, ktorú kupujem ja, nepoužívam ani masť ani olej. Na sucho ju opražím, sama pustí šťavu, ktorú nechám vypariť. Pridáme k zeleninovej zmesi a premiešame.
  4. K tejto zmesi postupne primiešavame teplú pohánku (nie úplne horúcu), feta syr sa čiastočne rozpustí a dosiahneme správnu konzistenciu. Poriadne premiešame, necháme chvíľku odstáť.
  5. Hotovo, môžeme jesť :) Skladujeme v chladničke - greču netreba prihrievať, skvelo chutí aj studená.