Ovocný zákusok

Grapefruitové svieženky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Silvestrovské osvieženie, dnes z červeného grapefruitu. Veľmi chutné, toto ovocie má príjemnú sviežu chuť.

22
porcií
50 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia s cukrom som vymiešala, pridala som po lyžici teplú vodu a napokon som do vaječnej zmesi pridala olej a zľahka premiešala vareškou.
  2. Zmiešala som múku, prášok do pečiva s vínnym kameňom a sódu. Múčnu zmes som preosiala do vaječného základu a vareškou opatrne vmiešala.
  3. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a korpus som piekla 12 minút. Upečený som uložila na mriežku a nechala vychladnúť.
  4. Pripravila som si ovocie. Grepy som ošúpala...
  5. ...očistila od horkej bielej kože...
  6. ...zbavila som ich blany medzi mesiačikmi a nakrájala na kúsky.
  7. Do rajnice som dala 2 PL drienkového lekváru, aby som nemusela použiť na dosladenie cukor, pridala som grapefruit a dala som na sporák variť.
  8. Vo vode som vymiešala Zlatý klas a pridala som ho k ovociu a miešala až do zhustnutia.
  9. Korpus som uložila na podnos a ešte horúcu grepovú zmes som postupne lyžicou navrstvila na koláč. Najprv zvyknem iba natrieť prvú vrstvu a rozotrieť po celej ploche, postupne pridávam ďalšie vrstvy tak, aby tie predchádzajúce stihli stuhnúť, napokon nožom upravím - zarovnám celú plochu a nechám vychladiť. Keď grepová vrstva vychladla, zákusok som uložila do chladničky na 2 hodiny.
  10. Po 2 hodinách som pripravila šľahačku zo smotany a Smetafixu. Šľahačkou som potrela celú plochu zákusku a do rána nechala v chladničke. Ak nevydržíte, môžte krájať aj večer.
  11. Nakrájala som na rezy a ozdobila šľahačkou a strúhanou kôrou z grapefruitu. Prajem vám dobrú chuť.