Grahamovo jogurtový chlieb

Autor receptu: hanee

Chlebíkov je veľa, viem, ale mna vždy poteší, keď sa mi dobrý podarí. Tento je pomerne nenáročný a veľmi chutný. Podarilo sa mi "prepašovať" grahamovú múku do letneho sídla, tak som piekla zdravšie ako zvyčajne.

2
porcie
90 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Postup

  1. Urobíme kvások: droždie rozdrobíme do vlažnej vody, pridame lyžicu cukru, zasypeme lyžicou hladkej múky, necháme 15 min odpočívať na teplom mieste.
  2. V miske zmiešame oba druhy múky, pridáme lyžicu soli, lyžicu oleja, prisypeme semienka, pridáme jogurt a kvások a vypracujeme hladké tuhšie cesto. Podľa potreby pridáme do cesta vodu. Necháme kysnúť aspoň hodinku.
  3. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, a vytvarujeme peceň chleba. Ja z tejto dávky robím dva menšie bochníky a pečiem ich naraz na jednom plechu. Bochníky nechám 20 - 30 minút postáť a potom šup s nimi do pece.
  4. Prvých 20 minút na plný výkon. Ďalších 40 minút o niečo slabšie.
  5. Ako som už písala, ja chlebík vodou nepotieram, na spodok rúry davam ocelovú misku s vodou a tá sa počas pečenia odparuje. Ak máte overené, vyskúšané, zaužívane chlebík potierať počas pečenia, nič vám nebráni .o)