Plnené placky

Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduché, veľmi chutné turecké múčne jedlo, ktoré zvládne naozaj každý :-)

8 ks
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podľa toho, ako múka pije. Treba jej cca 3 dl. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme 15 minút postáť.
  2. Za ten čas pripravíme všetko na plnku. Medvedí cesnak pokrájame, zmiešame s tvarohom a osolíme podľa potreby. Cca 50-70 g studeného masla nakrájame na tenučké plátky.
  3. Následne cesto rozdelíme na 8 častí a každú znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihneď pomocou múky vyvaľkáme na tenučko - cca 1 mm.
  4. Na polovicu cesta rozložíme plnku, na ňu dáme 2 plátky masla a prikryjeme ju druhou stranou cesta. Potom dáme znova plnku, ale tentoraz len na jednu stranu a zložíme do tvaru trojuholníka. Trojuholník nakoniec ešte prstami trocha postláčame / rozťapkáme.
  5. Nakoniec gözleme už len opečieme na troche oleja na miernom až strednom ohni z oboch strán pár minút. Ja ho pečiem zakryté pokrievkou a otáčam 2x. Nechám chytiť trošku farby z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec ešte raz z oboch strán chvíľočku dopečiem.
  6. Gözleme netreba natierať maslom, je fantasticky chutné! Z vonka jemne chrumkavé a vo vnútri vláčne a mäkké ;-) Najčastejšie sa gözleme podáva s tanierom polievky alebo s pohárom vychladeného ayranu.
  7. Prajem dobrú chuť!
  8. Dalšie moje recepty nájdete na cesminazuenal.blogspot.com