Gougères - syrové pusinky z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Autor receptu: methi
Gougères je francúzske syrové pečivo z odpaľovaného cesta. Zvyčajne sa používajú syry Gruyère, Comté, alebo Emmentaler, môžu sa podávať len tak alebo s nejakou náplňou. Moja inšpirácia: http://foodnouveau.com/2013/01/recipes/how-to-make-gougeres-a-step-by-step-recipe-with-flavor-variations/
Postup
- Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí.
- Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 2-3 minúty vychladnúť.
- Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné...
- ... potom pridáme druhé vajce a zamiešame....
- ... tretie vajce a zasa zamiešame...
- ... nakoniec štvrté vajce a to už máme hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša.
- Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú)...
- ... pridáme asi 200ml strúhaného syra a zamiešame.
- Rúru vyhrejeme na 180-200st.
- Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.
- Pečieme na 180-200st. (záleží od vašej rúry), 30 minút.