Gnocchi so špargľou a pestom
Gnocchi so zelenou špargľou a jarným-bylinkovým pestom (fotorecept)
Autor receptu: miskamm
Zelená je dobrá. Trochu jarnej inšpirácie... Samozrejme môžete aj namiesto kôprového/petržlenového pesta vymeniť aj za pesto z medvedieho cesnaku alebo aké mate radi... mne prišiel kôpor na chuť. Pre môjho šuhaja to bolo dáke bezmäsité, tak si k tomu opiekol aspoň rybku.
3-4 porcie |
25-30 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Bylinkové pesto:
Píniové oriešky nasucho opražíme vo vyhriatej panvici. Bylinky opláchneme, otrepeme, natrháme. Cesnak ošúpeme, s bylinkami, 40 g píniovými orieškami a olivový olejom rozmixujeme. Pridáme 50 g parmezánu a až potom dochutíme soľou a korením.
- Gnocchi so špargľou:
Zemiaky umyjeme a v šupke asi 20 minút povaríme. Po uvarení opáchneme studenou vodou a ošúpeme. Ešte teplé zemiaky prepasírujeme alebo roztlačíme. Žĺtky, múku, soľ, korenie a trochu mletého muškátového orecha spracujeme na hladké, nelepivé cesto.
- Cesto si rozdelíme na 2 polovice a na pomúčenej doske vyvaľkáme na asi 2 cm hrubé valčeky. Tieto potom najkájame na asi 2 cm veľké kúsky. Vo veľkom hrnci privedieme solenú vodu k varu a pridáme gnocchi. Varíme kým gnocchi nevyplávajú. Akonáhle vyplávajú, odstavíme hrniec a necháme ešte 2 minúty lúhovať. Opatrne vyberieme z hrnca, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Špargľu umyjeme, zdrevnatené konce odlomíme alebo odrežeme a dolnú tretinu ošúpeme. (môžeme ale aj nechať neošúpané). V slanej vode uvaríme 2 - 3 minúty (al dente), vyberieme a necháme odkvapkať.
- Olivový olej rozohrejeme v panvici. Gnocchi orestujeme do zlata, pridáme špargľu a necháme zohriať. V hrnci alebo na panvici zmiešame s pestom. Podávame posypané zvyšnými orestovanými píniovými orieškami a parmezánom.