Gnocchi al Gorgonzola

Autor receptu: jarco

Nečakajte odo mňa, že budem ručne šúľať zemiakové cesto :-) Toto je pohodlný návod na rýchlu večeru pripravenú s pomocou polotovaru - stíha sa to do 20 minút. Napriek tomu sa výsledok vyrovná špecialite podávanej v talianskej reštaurácii. Ja osobne som aktuálne na kombináciu nasladlých jemných gnocchi a výraznej omáčky z plesňového syra dosť vysadený...

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kto chce, nech si niekde nájde recept na domáce zemiakové gnocchi - ja používam polotovar kúpený v obchode. Okrem toho potrebujeme taliansky syr Gorgonzola a smotanu na varenie (alebo šľahačkovú smotanu) a čerstvú bazalku. Ostatné veci (olej, soľ, korenie) by sme mali nájsť doma. Ako prvé dám variť vodu do čo najväčšieho hrnca.
  2. Syr nakrájam na menšie kúsky a dám na miernej teplote zohrievať spolu so smotanou. Dochutím mletým bielym korením a priebežne miešam.
  3. Medzitým mi zovrela voda. Pridám do nej trochu olivového oleja, s mierou osolím a nasypem gnocchi. Keď vyplávajú hore, sú hotové - ako halušky.
  4. Omáčku nechám za stáleho miešania prevrieť. Syr sa musí pekne rozpustiť.
  5. Gnocchi scedím a servírujem preliate omáčkou v hlbokom tanieri, na ktorom ich ešte dochutím čerstvo namletým farebným korením a bazalkou.
  6. Pozor, pri gnocchi (podobne ako pri bryndzových haluškách) množstvo klame. Sú veľmi sýte a z jedného 500 g balíka bude skutočne 4 až 5 porcií, hoci sa ich na tanieri zdá byť smiešne málo. Možno to nebudú porcie pre štyroch drevorubačov, ale bežnej mestskej rodine budú stačiť. A ešte jeden tip: gnocchi v gorgonzolovej omáčke odporúčam posypať vlašskými orechmi. Ja som si na to dnes večer spomenul až keď boli napoly zjedené, preto orechy na fotkách nevidno :-)