Pečená zelenina

Gjuveč na piatok (fotopostup)

Autor receptu: tejaja

Tento recept som dostala kedysi dávno od svojej priateľky - Bulharky. Robievali ho doma v piatok, kedysi sa v piatok dodržiaval pôst a mäso sa nejedlo, preto je bez mäsa.* Toto jedlo si nás získalo hneď prvýkrát. Jednoduché na prípravu s vynikajúcim chuťovým zážitkom na konci prípravy. Kto má rád zeleninu, určite si príde na svoje.

4-6
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na osminky, príp. štvrtiny, podľa veľkosti. Dáme na plech na pečenie s vyšším okrajom, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Navrch zemiakov rozsypeme na mesiačiky narezanú cibuľu. Polejeme olejom a posolíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 minút.
  2. Potom vyberieme a vrch navrstvíme nakrájanú fazuľku. Nemiešame! Opäť dáme do rúry na 15 minút.
  3. Opäť vyberieme a posypeme na kocky nakrájanou cuketou a baklažánom. Pečieme ďalších 15 minút.
  4. Vyberieme a navrch rozložíme na kocky nakrájané paradajky a na pásiky narezanú papriku.
  5. Polejeme paradajkovým pyré a posledný raz vložíme na 15 minút do rúry piecť.
  6. Vyberieme a môžeme porciovať na taniere. Na tanieri posypeme nasekanou bazalkou a ihneď podávame.
  7. Poznámka: Je dôležité zeleninu počas celej prípravy nemiešať. Vždy len po 15 minútach vyberieme, posypeme ďalším druhom zeleniny a vložíme späť do rúry na ďalších 15 minút. Solíme len zemiaky, potom už žiadnu zeleninu nesolíme. Bazalku nenahradzujeme inou bylinkou. Ak nemáme bazalku, nedáme žiadnu bylinku. Iná bylinka sa skutočne nehodí, nie je to ono.