Gaštanový tunel so šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Milujem kombináciu gaštanové pyré so šľahačkou :)

12
porcií
40 minút
príprava
13 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé vajcia s cukrom vyšľaháme do penista. Postupne pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec pridáme kakao.
  2. Pripravené cesto vylejeme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Veľkosť plechu si určíme podľa dĺžky formy na srnčí chrbát. Môj plech má rozmery 30x40 cm, čiže aj forma na srnčí chrbát je dlhá 30 cm :) Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 13 minút pri 200°.
  3. Medzitým si pripravíme gaštanovú plnku a to tak, že si vyšľaháme zmäknuté gaštanové pyré so zmäknutým maslom a pridáme lyžicu rumu. Zahustíme pomletými piškótami, alebo niekedy som zvykla využiť aj odrezky z cesta, ktoré nam ostanú. Vyformujeme do valčeka, zabalíme do priesvitnej fólie a vložíme do mrazničky. Trošku z plnky si nechajte aj na guličky na ozdobu :)
  4. Cesto po upečení rozkrojíme na dve časti a to tak, že si priložíme formu na srnčí chrbát, odrežeme si pásik-ten pôjde na spodok tunela, druhý pásik bude dvakrát taký dlhý a zbytok odrežeme. Buď zjeme alebo môžeme použiť na zahustenie plnky namiesto piškót.
  5. Vyšľaháme si šľahačku s vanilkovým cukrom a pridáme stužovač pripravený podľa návodu na obale.
  6. Formu na srnčí chrbát si vyložíme celofánom, vložíme dlhšiu časť cesta, pokropíme rumom, potrieme časťou šľahačky a vtlačíme gaštanovú rolku. Potrieme ďalšou časťou šľahačky, ale necháme si aj na ozdobu. Priložíme zvyšok cesta a zaťažime, dáme na dve hodiny do chladničky.
  7. Vyklopíme, ozdobíme guličkami a šľahačkou a servírujeme :) Kto chce, môže poliať aj čokoládou.
  8. Dobrú chuť.