Gaštanový koláč z gaštanovej múky (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Silvie Horeckej, ktorý si vyskúšali v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse výhercovia májového kola našej súťaže Varíme s Varechou.

30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočíme asi na pol hodiny do rumu. Gaštany uvaríme vo vode domäkka.
  2. Uvarené gaštany zlejeme a popučíme kovovou metličkou.
  3. Pekanové orechy nasekáme.
  4. V miske vymiešame zmäknuté maslo, pridáme cukor a vajíčka. Prisypeme gaštanovú múku, špaldovú hladkú múku, prášok do pečiva a vmiešame popučené gaštany, orechy, hrozienka, škoricu a sladké drievko.
  5. Odvážime si potrebné množstvo acidofilného mlieka, ktoré potom spolu so 100 ml vody prilejeme do cesta. Cesto má byť hustejšie ale musí sa pomaly liať.
  6. Keramický pekáč alebo plech o veľkosti 35 x 28 cm vymastíme kokosovým tukom alebo ghí maslom. Cesto nanesieme do výšky maximálne 2,5 cm. Povrch posypeme píniovými orieškami a pečieme v rúre cca 40 minút pri teplote 170 °C. Či je cesto prepečené sa presvedčíme špáradlom.
  7. Bezlepková úprava: Na koláči si môžu pochutnať aj celiatici. Stačí, ak špaldovú múku nahradíme zmesou pšenovej (80 g) a mandľovej (20 g) múky.