Gaštanová torta
Gaštanovo-banánová tortička bez múky
Autor receptu: siuuu
Robila som posledný víkend - strašne sa mi nechcelo piecť.* Tak som hľadala nejaký na prípravu jednoduchý recept zo
surovín, ktoré som mala doma (lebo ani do obchodu sa mi nechcelo ísť - jednoducho deň blbec), tak som nakoniec poskladala tento recept a z výsledku som bola veľmi milo prekvapená - tortička (malá, priemer 20 cm) bola chuťovo skvelá, všetky chute vytvorili harmonický a lahodný celok.
8-10 porcií |
15 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustej peny, postupne zašľaháme vanilkový extrakt, maslo, gaštanové pyré izbovej teploty, orechy a nakoniec ručne jemne vmiešame sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme do formy (dno som vyložila papierom na pečenie) a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 15-20 minút (skúsime špajdľou). Korpus nebude veľmi vysoký, keďže sa do cesta nepridával žiadny kypriaci prostriedok. Necháme úplne vychladnúť, potom opatrne vyberieme z formy a stiahneme papier. Korpus potrieme džemom (kto nemá rád alebo nechce, tak tento krok môže vynechať).
- Na krém vyšľaháme všetky suroviny do kompaktnej hmoty (ak pečiete pre deti, (r)um môžete nahradiť arómou) a necháme v chladničke schladiť a stuhnúť. Vychladeným krémom potrieme korpus, uložíme na kolieska pokrájané banány (opäť môžete vynechať, ja som chcela minúť - ale mne by tam chýbali, mám rada kontrast sladkej a ovocnej chuti).
- Polejeme čokoládovou polevou, necháme zatuhnúť a ozdobíme podľa chuti a vkusu - ja som potrebovala minúť parížsku šľahačku, tak som ju využila (vyšľahala som 1 balenie šľahačky + 1 stužovač, trocha cukru). Zdobenie nie je mojou silnou stránkou, takže vaša tortička môže vyzerať oveľa krajšie.