Gaštanová torta

Gaštanovo-banánová tortička bez múky

Autor receptu: siuuu

Robila som posledný víkend - strašne sa mi nechcelo piecť.* Tak som hľadala nejaký na prípravu jednoduchý recept zo surovín, ktoré som mala doma (lebo ani do obchodu sa mi nechcelo ísť - jednoducho deň blbec), tak som nakoniec poskladala tento recept a z výsledku som bola veľmi milo prekvapená - tortička (malá, priemer 20 cm) bola chuťovo skvelá, všetky chute vytvorili harmonický a lahodný celok.

8-10
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustej peny, postupne zašľaháme vanilkový extrakt, maslo, gaštanové pyré izbovej teploty, orechy a nakoniec ručne jemne vmiešame sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme do formy (dno som vyložila papierom na pečenie) a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 15-20 minút (skúsime špajdľou). Korpus nebude veľmi vysoký, keďže sa do cesta nepridával žiadny kypriaci prostriedok. Necháme úplne vychladnúť, potom opatrne vyberieme z formy a stiahneme papier. Korpus potrieme džemom (kto nemá rád alebo nechce, tak tento krok môže vynechať).
  2. Na krém vyšľaháme všetky suroviny do kompaktnej hmoty (ak pečiete pre deti, (r)um môžete nahradiť arómou) a necháme v chladničke schladiť a stuhnúť. Vychladeným krémom potrieme korpus, uložíme na kolieska pokrájané banány (opäť môžete vynechať, ja som chcela minúť - ale mne by tam chýbali, mám rada kontrast sladkej a ovocnej chuti).
  3. Polejeme čokoládovou polevou, necháme zatuhnúť a ozdobíme podľa chuti a vkusu - ja som potrebovala minúť parížsku šľahačku, tak som ju využila (vyšľahala som 1 balenie šľahačky + 1 stužovač, trocha cukru). Zdobenie nie je mojou silnou stránkou, takže vaša tortička môže vyzerať oveľa krajšie.