Gaštanové kocky

Autor receptu: 1ariana

Dnes má môj syn sladkých 16. Preto som mu ,okrem iného, na zajtrajšiu oslavu upiekla jeho obľúbenú pochúťku. Recept mám od kolegyne a keďže je finančne dosť náročný, pečiem ho len pri výnimočných príležitostiach. Je to vlastne torta, ale ja to pečiem z dvoch dávok a na plechu, aby toho bolo pre všetkých dosť, lebo je to skutočne dobrota. Celý postup až do finále som nafotila, ale zrejme sú tie obrázky veľké, lebo mi ich systém nechce prevziať.

20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Z bielkov treba vyšľahať tuhý sneh a opatrne doň primiešať polovicu práškového cukru.
  3. Zvyšok cukru treba vymiešať spolu so žĺtkami a zmes opatrne zmiešať so snehom.
  4. K zmesi pridať preosiatu múku a kakao, za stáleho miešania prilievať olej.
  5. Cesto vylejeme na menší vymastený plech, alebo vyložený papierom na pečenie. Ak ste sa rozhodli piecť z polovičnej dávky, ako tu uvádzam, tak do tortovej formy. Pečie sa pri teplote 180 st. asi 20 minút.
  6. V mlieku za stáleho miešania rozpustiť kryštálový cukor, maizenu a žĺtky. Zmes privedieme do varu. Kašu ihneď odstavíme a necháme vychladnúť.
  7. Do vychladnutej zmesi pridáme rastlinný tuk a gaštanové pyré. Zmes treba vyšľahať do hladka.
  8. Krém nahrubo rozotrieme na vychladnuté cesto a necháme stuhnúť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s cukrom, môžeme použiť aj stužovač a natrieme na krémovú vrstvu. Nakrájame na kocky a každý ozdobíme rozdrvenými lieskovcami. Dobrú chuť želám.