Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj priateľ ma poprosil o tortu k narodeninám, pretože miluje gaštany, pripravila som
túto nepečenú gaštanovú tortu, ktorej úžasnú chuť jemne zvýrazňuje rum a nie je vôbec
presladená, výborne sme si pochutnali na tejto torte pri dobrej espresso kávičke.
1 torta porcia |
30 minút príprava |
Postup- Detské piškóty som pomlela, pridala som k nim holandské kakao,...
- ...práškový cukor, pokrájané studené maslo, studené mlieko a spracovala všetko rukami na cesto, ktoré tvorilo podklad torty, tortovú formu (o veľkosti 24 cm) som jemne vymazala olejom a vystlala pečiacim papierom, odporúčam olej, nie maslo, lebo maslo stuhne a zle sa potom odstraňuje pečiaci papier a boky torty sa potom nepekne trhajú, ich celistvosť sa poruší.
Na pečiacom papieri som obkreslila potravinárskou fixkou dno tortovej formy, pás o dĺžke a šírke torty o málo väčší, potom vystrihla a použila do tortovej formy.
- Pripravenou podkladovou kakaovou hmotou som vyplnila dno a boky tortovej formy, odložila som ju stuhnúť do chladničky, kým som pripravila ostatné.
- Použila som túto Extra krémovú tortovú šľahačku, ktorá po ušľahaní krásne drží tvar aj bez stužovadla a má perfektnú krémovú konzistenciu.
- Do nádoby som dala len 3 PL práškového cukru na 500 ml šľahačky, nie viac, lebo my nemáme radi presladené zákusky, pridala som extra krémovú tortovú šľahačku, ušľahala som ju do tuha a odobrala som 300ml, ktoré som použila na povrch torty ako poslednú vrstvu a odložila zatiaľ do chladničky.
- Pripravila som želatínu, namočila som 2 balenia plátkovej želatíny do 10 PL studenej vody, nechala som ju 10 minút napučať, potom som ju poriadne vyžmýkala, dala do hrnca a za stáleho miešania som ju nechala na najnižšom plameni úplne rozpustiť, pozor NESMIE ZOVRIEŤ, len zahrievať a na záver som do nej vmiešala 2 PL ušľahanej šľahačky, toho množstva šľahačky, ktoré išlo do gaštanového krému.
- Gaštanové pyré som pokrájala na kocky, pridala som ich do šľahačky, priliala som náš tuzemský rum a premiešala elektrickým šľahačom na najnižšom stupni rýchlosti, priliala som vlažnú želatínu zmiešanú so šľahačkou a vyšľahala som gaštanový krém pomocou šľahača.
- Vybrala som stuhnutý kakaový podklad z chladničky,...
- ...na ktorý som rozotrela rovnomerne pripravený gaštanový krém,
- ...na gaštanový krém som rovnomerne rozotrela tuhú šľahačku a pripravenú tortu som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby krém stuhol a dobre sa prepojili všetky chute,...
- Než prišiel môj priateľ, tortu som uvoľnila z tortovej formy, položila na podnos, šľahačku na vrchu som posypala čokoládovou ryžou a vrátila do chladničky, lebo torta mala byť prekvapením.
- Kým uvaril perfektné espresso, tortu som vybrala,...
- ...pokrájala na porcie, tu je prierez tortou,...
- ....a mohli sme si pochutnávať na úžasnej gaštanovej torte ku kávičke, dostala som od môjho priateľa veľkú poklonu a milé poďakovanie
|