Gaštanová torta k narodeninám (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ ma poprosil o tortu k narodeninám, pretože miluje gaštany, pripravila som túto nepečenú gaštanovú tortu, ktorej úžasnú chuť jemne zvýrazňuje rum a nie je vôbec presladená, výborne sme si pochutnali na tejto torte pri dobrej espresso kávičke.

1 torta
porcia
30 minút
príprava

Postup

  1. Detské piškóty som pomlela, pridala som k nim holandské kakao,...
  2. ...práškový cukor, pokrájané studené maslo, studené mlieko a spracovala všetko rukami na cesto, ktoré tvorilo podklad torty, tortovú formu (o veľkosti 24 cm) som jemne vymazala olejom a vystlala pečiacim papierom, odporúčam olej, nie maslo, lebo maslo stuhne a zle sa potom odstraňuje pečiaci papier a boky torty sa potom nepekne trhajú, ich celistvosť sa poruší. Na pečiacom papieri som obkreslila potravinárskou fixkou dno tortovej formy, pás o dĺžke a šírke torty o málo väčší, potom vystrihla a použila do tortovej formy.
  3. Pripravenou podkladovou kakaovou hmotou som vyplnila dno a boky tortovej formy, odložila som ju stuhnúť do chladničky, kým som pripravila ostatné.
  4. Použila som túto Extra krémovú tortovú šľahačku, ktorá po ušľahaní krásne drží tvar aj bez stužovadla a má perfektnú krémovú konzistenciu.
  5. Do nádoby som dala len 3 PL práškového cukru na 500 ml šľahačky, nie viac, lebo my nemáme radi presladené zákusky, pridala som extra krémovú tortovú šľahačku, ušľahala som ju do tuha a odobrala som 300ml, ktoré som použila na povrch torty ako poslednú vrstvu a odložila zatiaľ do chladničky.
  6. Pripravila som želatínu, namočila som 2 balenia plátkovej želatíny do 10 PL studenej vody, nechala som ju 10 minút napučať, potom som ju poriadne vyžmýkala, dala do hrnca a za stáleho miešania som ju nechala na najnižšom plameni úplne rozpustiť, pozor NESMIE ZOVRIEŤ, len zahrievať a na záver som do nej vmiešala 2 PL ušľahanej šľahačky, toho množstva šľahačky, ktoré išlo do gaštanového krému.
  7. Gaštanové pyré som pokrájala na kocky, pridala som ich do šľahačky, priliala som náš tuzemský rum a premiešala elektrickým šľahačom na najnižšom stupni rýchlosti, priliala som vlažnú želatínu zmiešanú so šľahačkou a vyšľahala som gaštanový krém pomocou šľahača.
  8. Vybrala som stuhnutý kakaový podklad z chladničky,...
  9. ...na ktorý som rozotrela rovnomerne pripravený gaštanový krém,
  10. ...na gaštanový krém som rovnomerne rozotrela tuhú šľahačku a pripravenú tortu som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby krém stuhol a dobre sa prepojili všetky chute,...
  11. Než prišiel môj priateľ, tortu som uvoľnila z tortovej formy, položila na podnos, šľahačku na vrchu som posypala čokoládovou ryžou a vrátila do chladničky, lebo torta mala byť prekvapením.
  12. Kým uvaril perfektné espresso, tortu som vybrala,...
  13. ...pokrájala na porcie, tu je prierez tortou,...
  14. ....a mohli sme si pochutnávať na úžasnej gaštanovej torte ku kávičke, dostala som od môjho priateľa veľkú poklonu a milé poďakovanie