Gaštanová roláda (fotorecept)

Autor receptu: katkaszaboova

mňamka :-)

16 ks
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme roládové cesto: bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, potom po jednom zašľaháme do snehu žĺtka (na malých obrátkach), nakoniec už len ručne pomaly krúživými pohybmi primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  2. Vzniknuté "penové" cesto rozotrieme na papierom vystlaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre na 180 C za 15-20 minút.
  3. Ešte horúci korpus zavinieme do vlhkej utierky aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme si plnku: zo šľahačkovej smotany s práškovým cukrom a stužovačom ušľaháme tuhý sneh.
  5. V druhej mise si vyšľaháme 2/3 (!!!) gaštanového pyré s rumom, ak sa nám pyré len drobí, pridáme za lyžicu vyšľahanej šľahačky a potom to pekne pôjde vyšľahať :-)
  6. Potom túto masu spojíme so šľahačkou.
  7. Vychladnuté cesto zbavíme papiera, potrieme plnkou (trošku plnky si odložíme na potretie rolády) a z 1/3 gaštanového pyré urobíme šulec dlhý ako roláda a uložíme na cesto (viď obrázok), roládu zavinieme, potrieme zvyšným krémom (ja som ju ešte posypala aj sekanými vlašskými orechmi) a odložíme do chladničky.
  8. Roláda je jemná, až sa rozplýva na jazyku. (na obrázku sú 2 menšie, lebo som ju musela rozrezať, aby sa zmestila na menší plech, lebo by som veľký plech nenatlačila do chladničky :-)
  9. Dobrú chuť!