Gaštanová polievka s červenou šošovicou

Autor receptu: zenfira

Viem, že táto polievočka zaváňa skôr jeseňou ako jarou, hlavne kvôli gaštanom. Ja mám gaštany dostupné celoročne a keďže ich milujeme a sú zdravé, používam ich dosť často. V recepte môžete čerstvé gaštany nahradiť konzervovanými. Pri varení tejto polievočky som sa inšpirovala receptom od Nigelly.

Postup

  1. Najskôr som si dala do osobitného hrnca variť olúpané a ošúpané gaštany. Ak použijete gaštany z konzervy, tento bod vynecháte ;-).
  2. Cibuľu si nakrájame na kocky, pór a rapík zeleru na kolieska a mrkvo na drobno. V hrnci si rozohrejeme olivový olej a dáme najskôr opražiť cibuľu. Keď je cibuľa opražená do sklovita, pridáme pór, zeler a mrkvu a spolu popražíme.
  3. Pridáme šošovicu, bobkový list a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť a pomaličky varíme až kým nám zeleninka a šošovica nezmäknú. Pridáme uvarené gaštany a ešte chvíľu spolu povaríme. Ak sa nám zdá polievka hustá, pridáme vývar alebo vodu.
  4. Polievočku podľa svojích chuťových pohárikov dotvoríme soľou a čiernym korením a rozmixujeme na hladko. Nakoniec som na zjemnenie polievky pridala trochu plnotučného mlieka. Podávala som s cesnakovými krutónikmi.