Galinha a piripiri

Autor receptu: zemo

A opäť recept od Egiho. Ako si urobiť piripiri nájdete pri fotke tohto fešáka. Dal som ho pred pár dňami. A čo je to galinha? Po portugalsky kura. Amerika, Afrika, čaká na vás papika - kura, ktoré zahreje.

4
porcie
45 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak ste si nestihli urobiť piripiri omáčku už predtým, tu je narýchlo náhražka. Z 200 gramov masla, šiestich posekaných a jadierok zbavených chilli papričiek, štyroch roztlačených strúčikov cesnaku, 20 mililitrov citrónovej šťavy a podobne aj olivového oleja, čajovej lyžičky mletej červenej papriky, soli a čierneho korenia pripravíme pastu. Najprv galinhu (nemôžem si pomôcť, ale ten portugalsky názov pre hyd znie vznešenejšie a múdrejšie ako ten náš slovenský), takže galinhu dobre posolíme aj zvnútra. Pastou ju dôkladne vymasírujeme a potrieme zo všetkých strán i zvnútra a dve hodiny v chlade marinujeme.
  2. Potom kura klasicky pečiete alebo grilujete. A pozor, ešte si musíte za tie dve hodiny, čo si galinha do seba poslednýkrát nasáva chute a vône ďalekého domova, si pripravíme omáčku, ktorou budeme galinhôčku kurátenko potierať počas tepelnej úpravy.
  3. Tú omáčku si urobíme takto: Na panvici rozohrejeme štyri polievkové lyžice masla s troškou olivového oleja, krátko v ňom krátko popražte posekané dva strúčiky cesnaku, ktoré potom vyberieme. Vlejeme šťavu z jedného citróna, lyžičku posekanej petržlenovej vňate, na chuť trochu piripiri omáčky a nechajte prehriať.
  4. Podávame s ryžou a zeleninou od výmyslu sveta. P.S. Ozaj, viete ako sa povie po welšsky: Hen sliepka? Hen hen! Skutočne, lebo sliepka je po welšsky hen... Ja len preto takto nesúvisle na záver receptu, lebo s úsmevom viac chutí!