Kuracia roláda

Galantína z kuracích stehien (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Zaujal ma recept michelinského šéfkuchára Pospíšila, ktorý občas uvarí nejakú dobrôtku s Magálovou. Možno ste sledovali Tajomstvo mojej kuchyne a recept poznáte... Nevadí... Obídete :-).

2
porcie
40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv odkostím stehno. Nepísala som množstvá, lebo každý robí podľa množstva jedákov. A ak zvýši plnka, či fáš, využijeme v závere.
  2. Potom stehno trocha zväčším narezaním hrubších častí a mierne vyklepem. Osolím, posypem mletým čiernym korením a idem na fáš. Z kuracích pŕs odrežem pozdĺžny pás, ktorý položím na špenát neskôr a kuracie prsia narežem na kocky, pridám kvôli farbe 1-2 ks pečienky (podľa množstva) a dám do mixéra. Môj starý robot Eta neviem, či by zvládol kocky ľadu, tak som ich rozdrvila vo vrecku:
  3. Obsah mixéra musí byť studený, aby výsledkom bola hladká, jemná masa. Preto sa pridáva ľad, alebo aj pár lyžíc studenej vody, či smotany. Asi taký...
  4. A idem natrieť na odkostené stehno. Do hrnca som dala kosti, mrkvu, zbytky mäsa na vývar, lebo alobal pôjde do vývaru ( alebo vody ). Mrkvu využijem na prílohu. Cibuľu orestujem, pridám cesnak, mrkvu a špenát. Zeleninu vyberiem, aby sa nerozvarila a ďalej už bude pobublávať len roláda v alobale. Alobal treba natrieť maslom a tak dať galantínu.
  5. Na fáš poskladám špenátové listy...
  6. Na špenátové listy teraz pridám ten pásik pŕs, ktorý som ušetrila. Tiež ho potriem fášom z oboch strán, dám na špenát, aby tvoril ozdobnú mozaiku v roláde. A vtedy zazvonila domovníčka, potrebovala podpisy a pokec :-)))). A na vrch plnku. Takže už som roládu nefotila, ale stočila som a položila na alobal. Mám hrubší... nie je potrebné viazať, alobal drží tvar. Konce skrútim pevne, jeden doprava, druhý doľava a dám do vývaru, ktorý vrel. Ale teraz stíšim a má len mierne bublať asi na 80 °C cca 50 min.
  7. Ak zvýši plnka a fáš, tak zmiešam, pridám 1/2 mokka lyžičky prášku do pečiva a plním...
  8. Tu je výsledok. Preto som nepridávala množstvá, lebo ak neodhadnete, dá sa zvyšok celkom hodnotne využiť.
  9. A na záver len pripomínam, že sa blíži jar a ak dožijeme, bude aktuálna pripomienka od vtipných študentov. Podobné bonmoty píšu denne pred obľúbenou kaviarničkou, kde sa varí výborná káva.