Futbalová lopta (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Túto loptu sme robili môjmu manželovi s dcérou k jeho okrúhlym narodeninám.

16 - 18
porcií
80 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpusy na futbalovú loptu som piekla v nerezovej miske s vnútorným priemerom 20 cm. Ja som robila kakaovú piškótu, ale je len na vás, aký korpus si vyberiete. Upečte si svoj obľúbený osvedčený korpus 2x zo 4 vajec. Misku treba vymastiť a vysypať hrubou múkou, pretože papier sa tam nedá dať. Korpusy pečieme 1 deň vopred, aby nám vyzreli a dali sa pekne rozkrájať.
  2. V ten deň, keď si upečieme korpusy, tak si pripravíme parížsky krém ( alebo znova podľa chuti svoj obľúbený ). Na parížsky krém treba uvariť šľahačkovú smotanu, vajce a cukor. Potom za stáleho miešania pridáme kakao. Treba ho poriadne miešať, aby nám tam neostali hrudky. A ešte pridáme rozpustenú ceru. Dobre zamiešame a necháme vychladnúť do ďalšieho dňa.
  3. Na ďalší deň vymiešame pripravený krém s maslom.
  4. A prekrojíme si korpusy. Každý prekrojíme dvakrát.
  5. Korpusy polejeme rumom alebo zmesou vody, cukru a rumu. A ešte potrieme lekvárom. My sme dali višňový lekvár.
  6. Ďalej korpusy natrieme krémom asi v hrúbke do 1 cm.
  7. Natreté korpusy poukladáme na seba a uhladíme krém tak, aby bola celá pologuľa potretá krémom.
  8. Pologule zabalíme do potravinárskej fólie, vložíme do misky a dáme stuhnúť do chladničky.
  9. Keď sú pologule dostatočne stuhnuté,vyberieme z chladničky aj z misiek. Jednu ešte potrieme krémom, prilepíme druhú stranu a ešte dáme do chladničky, aby aj tento krém dosť stuhol.
  10. Pripravenú loptu prenesieme na podložku a potiahneme ju tenučkou vrstvou poťahovej hmoty. To kvôli tomu, aby keď budeme dávať na loptu 5- a 6- uholníky, aby nám krém nevychádzal cez medzere a nezašpinil nám vrch torty. Poťahovú hmotu môžete použiť akúkoľvek. Buď si kúpite v cukrárskych potrebách, alebo si vyrobíte doma z Marshmallow. Receptov je tu dosť na tú hmotu. Ja som použila Smartflex Velvet - zakúpená v obchode s cukrárskymi pomôckami.
  11. Kým si budeme vykrajovať 5- a 6- uholníky, tortu dáme opäť do chladničky. Veľkosť strany 5- a 6- uholníka vypočítame tak, že si zmeriame obvod lopty a vydelíme 15. Priemer tejto lopty je 20 cm, veľkosť strany je 4,2 cm. Narysujeme si 5- a 6- uholník na výkres, vystrihneme a podľa nich vykrajujeme z hmoty. Všetky uholníky je potrebné urobiť naraz. Čiernych treba 6 celých a 5 prekrojiť. Bielych treba 15 celých. Hmoty vygúľame na hrúbku 2-3 mm. Prilepujeme buď jedlým lepidlom, alebo vodou alebo bielkom.
  12. Prvý si prilepíme 5-uholník a okolo neho potom lepíme 6-uholníky. Ešte kým máme uholníky na doske, radielkom na šitie po obvode uholníkov urobíme vzor šitia ako na riadnej lopte.
  13. V prilepovaní ďalej pokračujeme, ako vidno na obrázku.
  14. A dokončenie prilepovania uhoľníkov.
  15. A takto vyzerala rozkrojená.
  16. Toto bol náš najväčší pomocník.