Frízske tyčinky (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Tento recept som našla dnes na FB a tak som sa ho rozhodla vyskúšať.

64
porcií
130 minút
príprava
10-20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Lieskové oriešky si nasekáme na drobno.
  3. Maslo nakrájame na drobno (ja som si ho dala trochu pustiť). Múku, maslo, cukor, nasekané oriešky, soľ a koreniny zmiešame spolu.
  4. Potom v strede urobíme jamku a rozbijeme do nej vajíčka.
  5. Vypracujeme hladké cesto.
  6. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odležať v chladničke (keďže vonku je zima a v chladničke málo miesta, odložila som cesto na parapet).
  7. Cesto si rozvalkáme medzi dvomi fóliami cca na 8 mm.
  8. V pôvodnom recepte bolo napísané krájať na obdĺžniky 2,5x5 cm. Keďže ja som na takéto rovné krájanie úplné nemehlo a ani s pravítkom to nie je o nič slávnejšie, použila som takúto šikovnú vykrajovačku.
  9. Tyčinky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo fóliou na pečenie.
  10. Dáme piecť do rúry na 160°C cca 15-20 minút. Treba si odsledovať.
  11. Po upečení stiahneme tyčinky spolu s papierom alebo fóliou z plechu a necháme vychladnúť.
  12. Čokoládu rozpustíme nad parou. Ja som nemala polevovú, tak som rozpustila obyčajnú mliečnu s trochou Cery.
  13. Do čokolády namáčame konce vychladnutých tyčiniek. (Ja som namočila len časť tyčiniek, ostatné som nechala "holé".)
  14. V pôvodnom recepte boli tmavé čokoládové hoblinky. Ja som však na tyčinky nastrúhala biele čokoládu. (Bordel na stole si prosím nevšímať :D ) A necháme úplne stuhnúť.