Frízske tyčinky (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Tento recept som našla dnes na FB a tak som sa ho rozhodla vyskúšať.
64 porcií |
130 minút príprava |
10-20 minút na 160 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Lieskové oriešky si nasekáme na drobno.
- Maslo nakrájame na drobno (ja som si ho dala trochu pustiť). Múku, maslo, cukor, nasekané oriešky, soľ a koreniny zmiešame spolu.
- Potom v strede urobíme jamku a rozbijeme do nej vajíčka.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odležať v chladničke (keďže vonku je zima a v chladničke málo miesta, odložila som cesto na parapet).
- Cesto si rozvalkáme medzi dvomi fóliami cca na 8 mm.
- V pôvodnom recepte bolo napísané krájať na obdĺžniky 2,5x5 cm. Keďže ja som na takéto rovné krájanie úplné nemehlo a ani s pravítkom to nie je o nič slávnejšie, použila som takúto šikovnú vykrajovačku.
- Tyčinky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo fóliou na pečenie.
- Dáme piecť do rúry na 160°C cca 15-20 minút. Treba si odsledovať.
- Po upečení stiahneme tyčinky spolu s papierom alebo fóliou z plechu a necháme vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme nad parou. Ja som nemala polevovú, tak som rozpustila obyčajnú mliečnu s trochou Cery.
- Do čokolády namáčame konce vychladnutých tyčiniek. (Ja som namočila len časť tyčiniek, ostatné som nechala "holé".)
- V pôvodnom recepte boli tmavé čokoládové hoblinky. Ja som však na tyčinky nastrúhala biele čokoládu. (Bordel na stole si prosím nevšímať :D ) A necháme úplne stuhnúť.