Francúzske zemiaky
Autor receptu: fi0na
tradičné francúzske zemiaky aké doma robíme roky
6 porcií |
15 minút príprava |
100 minút na 200 °C |
Postup
- Cibuľu, pokrájanú na kocky, opražíme na panvici do sklovita. Zemiaky oškrabeme, umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Klobásku a uvarené vajíčka nakrájame taktiež na plátky. To je celá príprava :)
- Môžeme vrstviť do pekáča. Množstvo surovín závisí od veľkosti pekáča. Množstvo použité v tomto recepte je na nižší pekáč, preto si zemiaky rozdelím na dve časti (vrstvy). Tie prídu na rad ako prvé. Poukladané na pekáči ich posypem rascou a soľou. Nasledujú ostatné suroviny. Rovnomerne rozložíme klobásku, vajíčka a opraženú cibuľku. Zakončíme druhou vrstvou zemiakov. Ešte raz trochu posolíme.
- Celý pekáč polejeme smotanou (dá sa nahradiť aj smotanou na varenie, ale nie je to ono :)), zakryjeme alobalom a šupneme do predhriatej rúry. Pečieme 30 minút na 180 stupňov, potom odkryté ďalších 30 - 40 minút na 200 stupňov kým nám zemiačky trochu nezhnednú.
Ako prílohu odporúčam zaváraniny: feferónky, uhorky, cviklu alebo čalamádu.
Dobrú chuť