Zapekané zemiaky

Francúzske zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: civavasissi

Francúzske zemiaky robím buď takto, alebo zo surových zemiakov, vtedy robím inú zálievku. Dávam veľa vajíčok, viem, že by stačila aj polovica, ale my to tak máme radi. Je to výborné a sýte jedlo.

10
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Včera večer som uvarila zemiaky v šupke, nechala som ich vychladnúť, ošúpala som ich a dala na celú noc do chladničky.
  2. Na druhý deň som nakrájala klobásu a obyčajné párky, to sú také menšie a tučné, na kúsky. Mala som ešte malý kúsok slaniny, tak som ju tam tiež nakrájala.
  3. Vajíčka som uvarila natvrdo a ošúpala som ich.
  4. Veci na zálievku:
  5. Vymiešala som smotany s vajíčkami, pridala som mlieko, okorenila a riadne posolila.
  6. Veľký pekáč som vymastila olejom, zemiaky som nakrájala krájačom na vajíčka a tretinu som uložila na spodok pekáča. Na zemiaky som dala polku klobásy a obyčajných párkov...
  7. ...na údeniny som dala polku vajíčok nakrájaných krájačom na vajíčka a zaliala som tretinou zálievky.
  8. Postup som zopakovala, teda ďalšia tretina zemiakov, celý zvyšok údeniny tentokrát aj so slaninou, zvyšok vajíčok, tretina zálievky a zakončila som zvyškom zemiakov, na ktoré som vyliala zvyšok zálievky. Dala som do rúry na 200 stupňov.
  9. Po 45 minútach boli zemiaky upečené.
  10. A na tanieri...táto fotka je z vychladnutých francúzskych zemiakov, zahorúca by tak nedržali ?