Veterníky

Francúzske veterníčky Choux au craquelin s pepermintovým krémom

Autor receptu: redakcia

8
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme cesto na vrchnú craqueline vrstvu. Zmiešame maslo, trstinový cukor a hladkú múku, vypracujeme cesto a cez papier ho rozvaľkáme. Dáme do mrazničky.
  2. Potom urobíme klasické odpaľované cesto. Vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie, stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom.
  3. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta.
  4. Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.
  5. Krém: Vyšľaháme smotanu, mascarpone, cukor a esenciu. Vychladnuté veterníky rozkrojíme na polovicu a naplníme krémom.