Francúzske karamelové kocky

Autor receptu: sonijamt

Koláčik je síce náročný na vajíčka a to mnohých odraďuje, ale je fantastický, nie je sladký.

Postup

  1. Cesto: bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pomaly a striedavo pridávame olej, žĺtky, múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri 150-160°C asi 20-25 minút.
  2. Plnka 1: Z vody, kryštálového a vanilkového cukru a Zlatých klasov uvaríme hustý krém. Ešte do teplého krému vmiešame sneh zo 7 bielok, ktorý sme vyšľahali spolu s 3 PL práškového cukru.
  3. Na upečené a vychladnuté cesto navrstvíme POLOVICU "SVETLEJ" plnky, pekne uhladíme a do zvyšnej polovice vmiešame 2 čl kakaa. Túto "KAKAOVÚ" plnku navrstvíme na tú svetlú a pekne zarovnáme. Môžeme si koláčik zatiaľ odložiť do chladničky ( nie je podmienka ).
  4. Na platni v hrnčeku si skaramelizujeme kryštálový cukor - musí sa pekne rozpustiť, zalejeme mliekom a miešame, kým nevznikne tekuté "karamelové" mlieko. Pri miešaní treba trochu trpezlivosti:-) Karamelové mlieko necháme dôkladne ochladiť, vysypeme do neho 2 šľahačky a vyšľaháme.
  5. Šľahačku postupne navrstvíme na plnku. Ozdobíme grankom, alebo strúhanou čokoládou. Žĺtky, ktoré mi zostanú, spotrebujem buď do koláča, alebo si ich vyšľaháme s cukrom do kávy:-)