Francúzska torta

Autor receptu: redakcia

20 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Tortovú formu dobre vymastíme a vysypeme ju cukrom. Nabok si odložíme 3 PL cukru. V hrnčeku pomaly rozpustíme čokoládu, maslo a zvyšok cukru. Zložíme z ohňa, pridáme vanilku a necháme všetko trochu vychladnúť.
  2. Do čokoládovej zmesi zašľaháme postupne žĺtky. Potom primiešame múku. Našľaháme 5 bielkov, počas šľahanie pridáme soľ, 3 PL cukru a šľaháme, až kým sú bielky tuhé. Tretinu bielkov zašľaháme do čokoládovej zmesi a potom opatrne zapracujeme ich zvyšok.
  3. Všetko nalejeme do formy a natriasame ňou, aby sa uvoľnili bubliny v ceste. Tortu pečieme 35 – 45 minút, potom ju vychladíme. Servírujeme pocukrovanú, so šľahačkou alebo preliatu likérom.