Francúzska cibuľová polievka (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Nedávno ma v televízii upútal tento recept a uvedomila som si ako dááávno som túto polievku nevarila. Ráno pochmúrne, šedé, vietor.....a čo už človeka zohreje najlepšie (okrem lásky), ak vstáva s ubolenými kosťami a bolí celý človek? No predsa dobré jedlo, vínko.....a každý ma na to svoj recept. A táto cibuľačka vie zohriať.

1
porcia
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vraj dnešnú podobu získala polievka na prelome 17.-18.-ého storočia. Dovtedy sa cibuľa len varila. Ale Francúzi ju vylepšili karamelizovaním a vínom. Polievka zohreje a je vraj skvelým vyprošťovákom po búrlivej noci. To vyskúšané nemám, veď komu by sa vtedy chcelo variť :-))))) ? Tak poďme na to. Bola som sama, tak je to pre jednu osobu. Cibuľu nakrájam na mesiačiky, asi takto:
  2. Panvicu som rozpálila, pridala som prepustené maslo(znesie vysoké teploty) a na to nakrájanú cibuľu. Kuchár v televízíi doporučoval kačaciu, alebo husaciu masť, ale tú nemám. Za stáleho miešania som cibuľu opekala, až hneda, potom som stíšila plameň a pridala nakrájaný cesnak a ušľachtilý cukor= lyžičku medu, trocha som karamelizovala, asi do takej farby:
  3. Ešte som trocha opekala a potom priliala biele suché víno, mala som Rulandské šedé z Tibavy a odtiaľ niekedy dodávali víno aj na fary, tak si myslím, že je celkom dobré. Dnes už prehľad nemám, či im stačí víno od našich dodávateľov. Keď sa víno odparilo, priliala som mäsový vývar, pridala 2 bobkové listy, MČK, nakrájaný tymián a soľ podľa potreby. Bylinky na parapetnej doske sú ešte malé, ale veď ony dorastú. Tymián má silnú vôňu a na jednu porciu stačilo. Ale je zdravý, pomáha proti bakteriám, zápalovým chorobám, črevným parazitom, uľavuje pri zápaloch žalúdka. Vo veľkých dávkach však môže spôsobiť otravu.
  4. Kým polievka pomaly bublala, nakrájala som bezlepkovú bagetu a dala do hriankovača trocha opiecť. A ešte upresním hustotu polievky, mala by mať pomer asi 2/3 vývaru a 1/3 cibule, teda dosť hustá, ale to si každý upraví.
  5. Opečenú som potrela cesnakom a postrašila trocha prepusteným maslom. Polievka sa varila asi 25 min. a hotovo. Naliala som do zapekacej misky, bohato posypala vňaťkou petržlenu, prikryla opečenými bagetami, posypala strúhaným syrom (mal by byť švajčiarsky Gruyére mne stačil Ementál a aj ten mám zakázaný, ale veď len trocha), ale vy si posypte štedrejšie, lebo to si žiada viac syra.
  6. Misku so syrom som dala zapiecť do rúry, ktorú som medzitým vyhriala na 230°C na najvyššiu mriežku, lebo gril nemám a chcela som ho roztopiť. Stačilo 5 min. a chutná, lacná aj rýchla polievka bola na stole. Ak vyskúšate, tak DOBRÚ CHUŤ !
  7. A ešte pohľad z blízka, aby som pošteklila niekomu chuťové poháriky :-)))