Focaccia z Ligúrie
Autor receptu: tizian1cat
Patrí k neodmysliteľnej súčasti našej domácnosti, vždy je nejaká čerstvá alebo ako čakateľka v mrazničke. Úplne najlepšia je s bazalkovo-cesnakovým olejom a koktajlovými rajčinkami. Ešte horúca z plechu...čo na tom, že potom bolí trochu brucho!
4 porcie |
120 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Zmiešame múku (ja používam svetlú chlebovú) , droždie a 2 kávové lyžičky soli. Postupne pridávame 180ml teplej vody a 2 polievkové lyžice olivového oleja. Miesime v rukách na mäkké cesto, ak je treba, pridáme ešte teplú vodu - podľa typu múky- aby sa nám vyformoval mäkký, poddajný bochníček. Miesime cca 3 minúty. Zľahka vymažte olejom plastovú nádobu, dajte tam bochníček, prikryte vekom (môže byť aj plastové vrecko) a nechajte v teple vykysnúť cca 1 hodinu.
Môžte tiež nechať v chladničke cez noc a ráno pred finálnym spracovaním vyberte von a nechajte postáť pri izbovej teplote.
- Okrúhly pekáč na pizzu vysteľte papierom na pečenie, preneste do jeho stredu bochník - bez ďalšieho miesenia. Prstami ho jemne roztlačte až k okrajom pekáča.
V malej miske zmiešajte 2 PL olivového oleja, 1 KL morskej hrubozrnnej soli a 3 PL teplej vody.Prelejte túto zmes na pripravenú focacciu. Bruškami prstov urobte v ceste drobné jamky. Posypte focacciu natrhaným rozmarínom tak, aby boli ihličky rozmarínu v jamkách.
Nechajte ešte podkysnúť pri izbovej teplote 45 minút.
- Predhrejte rúru na 220 stupňov, pečte cca 20minút -alebo pokiaľ vrch nie je zlatohnedastý.
Buďte rozumnejší ako ja a nejedzte to úplne horúce...:-)))