Focaccia - taliansky chlieb

Autor receptu: pusta

Foccus znamená v taliančine ohnisko, domov. Pôvodne sa tento chlieb piekol v domácnostiach priamo nad ohniskom, odtiaľ je odvodený jeho názov. Je to už veľmi dávno, približne pred dvesto rokmi i viac a div sa svete tento chutný chlieb sa pečie i dnes, a to v rôznych obmenách a úpravách.

4
porcie
180 minút
príprava
10-15 minút
na 220-250 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske rozpustíme droždie v troške vody s cukrom, soľou a trochou múky, necháme na teple vykysnúť.
  2. Pridáme do zvyšnej preosiatej múky s olejoma s vlažnou vodou vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť Po vykysnutí cesto znovu prepracujeme a rozdelíme na 4 rovnaké bochníčky. Na plechu s pečiacim papierom pomocou rúk vytvarujeme hrubšie placky.
  3. Placky potrieme olejom, môžeme rôzne posypať - rozmarín, posekanými olivami alebo sušenými paradajkami...osolíme a pečieme v trúbe 10-15 minút/220-250 stupňov v závislosti od trúby. Focaccia sa dá piecť aj v pekáči a rôzne plniť.