Floydove turecké kurča
Autor receptu: zemo
Ak ste videli v telke variť pána Keitha Floyda, zaradili ste sa iba do dvoch skupín divákov: vypukla u vás láska na celý život alebo trpké opovrhnutie. Pasívny stred neexistuje. Gastro bohém jednou rukou varí, druhou pri tom popíja. Všetko zvláda úžasne.
20 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Dáte mi iste za pravdu, ak ste Floyda variť v televízorovi videli, že v jeho prípade sa dá dosť ťažko odhadnúť presná gramáž surovín. A tiež sa dá pomerne ťažko odhadnúť, koľko toho pri varení vypije. Majster Floyd je práve preto kuchársky umelec a nesmierny vymýšľač receptov priamo na televíznom pľaci. Takže musíme sa držať známeho od pána Wericha: Přimeřeně! Má nám vzniknúť umelecký výtvor - VYPRÁŽANÉ KURA PLNENÉ SYROM A PISTÁCIOVÝMI ORIEŠKAMI S POMARANČOVOU OMÁČKOU.
- Kuracie prsia naklepeme na tenko ako na rezeň. Položíme na ne vylúpané pistáciové oriešky, čerstvú posekanú mätu a tavený syr nakrájaný na drobno.
- Prsia zabalíme ako závitok, spevníme ho dreveným špáradlom, obalíme v troške múky, vytrasieme prebytočnú múku a vhodíme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom. Ak sme odvážni a máme kúsok od bytu požiarnikov, môžeme závitky oflambovať trochou slivovice (rakije), aby sme zvýraznili chuť.
- Potom pridáme do panvice s rakijou trochu kešu orieškov, maslo, olivový olej a na chvíľku všetko posmažíme.
- Nakoniec pridáme na mesiačiky rozobraný pomaranč a pomarančovú šťavu. Jemne všetko podusíme asi 10 minút a vyberieme kúsky kuriatka. V panvici zostane výborná šťava, do ktorej pridáme ešte kúsok masla. Jemne vyšľaháme, aby šťava zhustla a dostaneme podľa Keitha Floyda "nádhernú krémovú orientálnu omáčku".