Floydove turecké kurča

Autor receptu: zemo

Ak ste videli v telke variť pána Keitha Floyda, zaradili ste sa iba do dvoch skupín divákov: vypukla u vás láska na celý život alebo trpké opovrhnutie. Pasívny stred neexistuje. Gastro bohém jednou rukou varí, druhou pri tom popíja. Všetko zvláda úžasne.

20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dáte mi iste za pravdu, ak ste Floyda variť v televízorovi videli, že v jeho prípade sa dá dosť ťažko odhadnúť presná gramáž surovín. A tiež sa dá pomerne ťažko odhadnúť, koľko toho pri varení vypije. Majster Floyd je práve preto kuchársky umelec a nesmierny vymýšľač receptov priamo na televíznom pľaci. Takže musíme sa držať známeho od pána Wericha: Přimeřeně! Má nám vzniknúť umelecký výtvor - VYPRÁŽANÉ KURA PLNENÉ SYROM A PISTÁCIOVÝMI ORIEŠKAMI S POMARANČOVOU OMÁČKOU.
  2. Kuracie prsia naklepeme na tenko ako na rezeň. Položíme na ne vylúpané pistáciové oriešky, čerstvú posekanú mätu a tavený syr nakrájaný na drobno.
  3. Prsia zabalíme ako závitok, spevníme ho dreveným špáradlom, obalíme v troške múky, vytrasieme prebytočnú múku a vhodíme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom. Ak sme odvážni a máme kúsok od bytu požiarnikov, môžeme závitky oflambovať trochou slivovice (rakije), aby sme zvýraznili chuť.
  4. Potom pridáme do panvice s rakijou trochu kešu orieškov, maslo, olivový olej a na chvíľku všetko posmažíme.
  5. Nakoniec pridáme na mesiačiky rozobraný pomaranč a pomarančovú šťavu. Jemne všetko podusíme asi 10 minút a vyberieme kúsky kuriatka. V panvici zostane výborná šťava, do ktorej pridáme ešte kúsok masla. Jemne vyšľaháme, aby šťava zhustla a dostaneme podľa Keitha Floyda "nádhernú krémovú orientálnu omáčku".