Steak
Flank steak s krémovým hubovým rizotom a hľuzovkovou penou (fotorecept)
Autor receptu: skolavareniapolus
Recept od Martina Korbeliča
Postup
- Rizoto: Huby očistíme a pokrájame.
- Vo väčšom hrnci orestujeme na oleji najemno posekanú šalotku (môžeme pridať aj cesnak). Pridáme pokrájané huby a orestujeme. Zmes zalejeme bielym vínom, pridáme ryžu, vývar, soľ, mleté korenie a varíme, pokiaľ ryža nebude al dente. Vývar dolievame po malých objemoch podľa potreby. Rizoto musí byť krémové, ale ryža nesmie byť rozvarená.
- Parmezán postrúhame a spolu s maslom vmiešame do rizota, ktoré potom odstavíme.
- Hľuzovková pena: Hľuzovkovú pastu orestujeme na panvici s maslom. Prilejeme pastis, potom smotanu, prevaríme. Ochutíme soľou a mletým korením. Pridáme vo vode namočenú plátkovú želatínu a zmes rozmixujeme.
- Hmotu prepasírujeme a vlažnú nalejeme do bombičkovej fľaše (používa sa na prípravu šľahačky).
- Hovädzí pupok očistíme a pokrájame na hrubšie plátky, ktoré potrieme olejom. Steaky sprudka opečieme na panvici z oboch strán.
- Opečené steaky poukladáme na plech, osolíme, okoreníme a dopečieme 10-15 minút v rúre pri nízkej teplote (110 °C).
- Cuketu pokrájame na tenučké plátky a krátko orestujeme na panvici s olivovým olejom.
- Na tanier naložíme krémové rizoto, na plátky pokrájané mäso, plátky cukety, nastriekame hľuzovkovú penu a dozdobíme hubami a bylinkami podľa chuti.