Flan

Autor receptu: forneta

Mimoriadne zjednodušená verzia mexického pudingu.

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C a dáme zovrieť plnú kanvicu vody.
  2. Do ohňovzdornej formy s priemerom 24cm nasypeme cukor a dáme na slabý oheň. Zohrievame, kým sa cukor nezačne meniť na tekutý sirup. Občas premiešame.
  3. Tesne pred tým, než cukor dosiahne farbu javorového sirupu, zložíme nádobu z ohňa a položíme ju na studený povrch. Kým sa nádoba trochu ochladí, rozvírime karamel, aby sa dostal na boky formy.
  4. Do misky vlejeme obe kondenzované mlieka, vyšľaháme vajcia a vanilkový extrakt.
  5. Zmes vylejeme do karamelom vystlanej formy a položíme na hlboký plech. Ten naplníme vriacou vodou do výšky asi 2,5 cm.
  6. Pečieme 45-50 minút kým hmota nezhustne. Nádobu opatrne vyberieme z kúpeľa a necháme vychladnúť.
  7. Flan necháme cez noc v chladničke. Pred podávan´´im opatrne vyklopíme do hlbokého taniera, aby sirup nevytiekol.