Fínsky koláč
Autor receptu: kukulienka71
Recept mám z kuchárskej knihy,zaujal ma mliečno-vaječnou zálievkou jabĺk.V originále sú v ceste použité mandle,ja som ich už tradične vymenila za orechy...
12 porcií |
25+30 minút príprava |
20-25 minút na 220 °C |
Postup
- maslo vymiešame s cukrom do peny.
- pridáme vajcia a prešľaháme
- zamiešame mleté orechy/mandle
- a múku zmiešanú s mletou škoricou
- Cesto dobre premiešame a necháme v chlade asi 30 minút.Menší plech(36x22) si vymastíme tukom a vysypeme múkou.Cesto natlačíme na plech tak,aby asi 1 cm prečnievalo na okraje.Pomáhame si múkou,lebo sa lepí:-)
- Očistené a na tenké plátky nakrájané jablká nakladieme husto na cesto.Medzitým zapneme rúru na 220°C.
- k vajciam v miske pridáme vanilkový cukor a prešľaháme ich.
- Prilejeme mlieko,dobre premiešame a celé vylejeme na jablká.Plech v rukách pootáčame,aby sa nálev dostal všade rovnako.Pečieme na 220°C 20-25min.Podávať môžeme posypané práškovým cukrom alebo poliate javorovým sirupom,keďže koláč je len minimálne sladký.