Fínsky koláč

Autor receptu: kukulienka71

Recept mám z kuchárskej knihy,zaujal ma mliečno-vaječnou zálievkou jabĺk.V originále sú v ceste použité mandle,ja som ich už tradične vymenila za orechy...

12
porcií
25+30 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. maslo vymiešame s cukrom do peny.
  2. pridáme vajcia a prešľaháme
  3. zamiešame mleté orechy/mandle
  4. a múku zmiešanú s mletou škoricou
  5. Cesto dobre premiešame a necháme v chlade asi 30 minút.Menší plech(36x22) si vymastíme tukom a vysypeme múkou.Cesto natlačíme na plech tak,aby asi 1 cm prečnievalo na okraje.Pomáhame si múkou,lebo sa lepí:-)
  6. Očistené a na tenké plátky nakrájané jablká nakladieme husto na cesto.Medzitým zapneme rúru na 220°C.
  7. k vajciam v miske pridáme vanilkový cukor a prešľaháme ich.
  8. Prilejeme mlieko,dobre premiešame a celé vylejeme na jablká.Plech v rukách pootáčame,aby sa nálev dostal všade rovnako.Pečieme na 220°C 20-25min.Podávať môžeme posypané práškovým cukrom alebo poliate javorovým sirupom,keďže koláč je len minimálne sladký.