Filipínske adobo

Autor receptu: babidka

Adobo mi prvykrát uvarila filipinska pestunka mojich vnúčat Lingi . Je veľa variácii na toto jedlo - vlastne kazdý ostrov má "svoje" adobo .Filipíny sa skladajú zo 7 000 ostrovov ...

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie mäso vykostíme a pokrájame na kocky veľké asi 3x3 cm . Komu nevadia kosti , môže to urobiť ako Filipínci a posekať sekáčom mäso aj s kosťami . Šťava je sice chutnejšia ale horšie sa to potom dá jesť . Zo sojovej omáčky a ryžového octu urobíme marinádu a vložíme do nej mäso aspon na 1 hodinu .
  2. Mäso vyberieme z marinády a necháme odkvapkať , marinádu odložíme nabok . Vo woku rozpálime 2 PL oleja a mäso opražíme asi 3-4 minúty , potom ho odlozíme naspäť do marinády.
  3. Ošúpanú cibuľu pokrájame na mesiačiky , polovicu ošúpaného cesnaku pokrájame na menšie kúsky a spolu opražíme krátko na zvyšnom oleji .Pridáme k nim aj druhú plovicu cesnaku - strúčiky ostanú vcelku .Toho množstva cesnaku sa nebojte , on tam naozaj urobí tú správnu chuť a nebude ho priveľa . Pridáme mäso aj s marinádou , papriku a bobkové listy . Dusíme a podľa potreby podlievame trochou vody . Keď je mäso mäkké , rozmiešame solamyl v troche vody , vlejeme k mäsu a chvíľu povaríme aby šťava zhustla . Podľa chuti dosolíme .Sójová omáčka je však dosť slaná a zväčša dosoliť netreba .