Figový džem Svätej Rity
Autor receptu: douglas
Môj prvý fíkový džem som už tradične "venovala" mojej drahej patrónke Sv.Rite z Cascii. Vo špajzi som našla z Vianoc balenie sušených fíkov, ktorému by za mesiac končilo min. expirácia a tak som rozhodla sušené fíky konzervovať ešte raz.
45-50 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Sušené fíky nakrájeme na menšie kúsky. Kúsky dame do suchej vyššej panvice a podlejeme cca 3dcl bieleho portského a na miernom stupni zahrievame. Občas zamiešame a podľa potreby dolejeme ďalšie cca 2dcl vína. Dobrých 30minút necháme dusiť. Keď sú fíky mäkké odstavíme panvicu zo sporáku a ponorným mixérom rozmixujeme fíkovú zmes do hladka.
- Rozmixovanú zmes vrátime opäťna sporák, pridáme konzervant (cca pol balenia), prilejeme posledné dcl portského a na miernom stupeni privedieme do varu. Naplníme sklenice a uzavrieme viečkom. Sklenice necháme pomaly vychladnúť hore dnom. Skladujeme na suchom a chladnom mieste.
- Už sa veľmi teším, až tuto zmes použijem do tohoto báječného koláča : http://varecha.pravda.sk/recepty/fig-bars-santa-rita/41086-recept.html
ĎAKUJEM za vaše milé komentáre a čas na prečítanie tohoto rcp.