Figový džem Svätej Rity

Autor receptu: douglas

Môj prvý fíkový džem som už tradične "venovala" mojej drahej patrónke Sv.Rite z Cascii. Vo špajzi som našla z Vianoc balenie sušených fíkov, ktorému by za mesiac končilo min. expirácia a tak som rozhodla sušené fíky konzervovať ešte raz.

45-50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sušené fíky nakrájeme na menšie kúsky. Kúsky dame do suchej vyššej panvice a podlejeme cca 3dcl bieleho portského a na miernom stupni zahrievame. Občas zamiešame a podľa potreby dolejeme ďalšie cca 2dcl vína. Dobrých 30minút necháme dusiť. Keď sú fíky mäkké odstavíme panvicu zo sporáku a ponorným mixérom rozmixujeme fíkovú zmes do hladka.
  2. Rozmixovanú zmes vrátime opäťna sporák, pridáme konzervant (cca pol balenia), prilejeme posledné dcl portského a na miernom stupeni privedieme do varu. Naplníme sklenice a uzavrieme viečkom. Sklenice necháme pomaly vychladnúť hore dnom. Skladujeme na suchom a chladnom mieste.
  3. Už sa veľmi teším, až tuto zmes použijem do tohoto báječného koláča : http://varecha.pravda.sk/recepty/fig-bars-santa-rita/41086-recept.html ĎAKUJEM za vaše milé komentáre a čas na prečítanie tohoto rcp.