Figový džem
Figovo-malinový džem (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Nepamätám sa, žeby som niekedy robila džem tak neskoro v roku.* Ale náš figovník tento rok ako meškal s úrodou, prvé figy dozreli až koncom októbra a boli malé, ale vo vnútri pekné tmavé a chutné, tak nakoniec bolo džemovanie až na jeseň. Bol to taký momentálny nápad. Čisto figový džem je pre mňa sladký a málo výrazný, tak som si povedala, že k figám skúsim pridať maliny. A výsledkom je chutný džemík, ktorý má okrem výbornej chuti ešte aj peknú farbu.
|
3 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Figy umyjeme, odkrojíme stopky a hrubšiu či škaredú šupu, prekrojíme na polovice či štvrtiny, podľa veľkosti. Vložíme do hrnca, pridáme maliny (čerstvé predtým umyjeme), šťavu z pomaranča.
- Suroviny rozvaríme, premixujeme tyčovým mixérom, odparíme na požadovanú hustotu - ide to rýchlo, figy zmes zahustia.
- Takto pripravenú zmes som rozdelila do vriacou vodou vypláchnutých a vysušených pohárikov, zaviečkovala, otočila som ich na hodinu hore dnom a nechala úplne vychladnúť. Z uvedeného množstva surovín mi vyšli malé tri poháriky (viď foto).