Cestoviny

Fettuccine zapečené s jadrovníkmi čerstvých paprík (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variantov prípravy jadrovníkov, alias „srdiečok“ čerstvých veľkoplodých paprík je naozaj mnoho. Ja ich úspešne používam aj vo svojej kuchyni už vyše polstoročia a vždy ma ešte napadne nová možnosť.* Dnes sú to talianske cestoviny fettuccine, no neviem zabudnúť ani na chutné „nakopnutie“ @45678, ktorá ma pred Vianocami 2018 obdarovala receptom na študentskú dobrotu. Zopakujem ju až keď budem hotoviť domáce lečo na zimné uskladnenie. Vtedy nie je núdza o dostatok jadrovníkov, tak si opäť pochutnáme.

6-8
porcií

Suroviny

Postup

  1. „Bodyguard“ v kuchyni, tentoraz v podobe mojej „maličkosti“, začal toto dielo tvoriť vyvarením balíčka talianskych cestovín fettuccine, ale vhodné sú bársaké iné. Napríklad výborné domáce pappardelle tu predstavila aj naša spoluvareška @Izabella929. Než zovrela osolená voda, vo výpeku z údenej slaniny, ktorú „schrúmalo“ moje krajšie JA na raňajky, som krátko orestoval nadrobno pokrájanú cibuľu.
  2. Medzičas som využil na pokrájanie andouille (tmavšia) a poľskej klobásy, mladej cuketky, stonkového zeleru a paprík aj s ich jadrovníkmi.
  3. Pokrájané klobásy som vložil do orestovanej cibule, po premiešaní nasledoval
  4. stonkový zeler,
  5. papriky a cuketka. Po premiešaní a zladení teploty, som tento „polotovar“
  6. „korunoval“ maslom a
  7. preložil ho do zmiešovacej misy z jenského skla s vyvarenou a málo odkvapkanou cestovinou, posypanou soľou, čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou a Nahrin korením na mäso. Pridal som aj strúhaný syr (zmes mexických druhov), pár PL oleja, zmiešal a
  8. preložil do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Povrch som opäť posypal strúhankou a
  9. nechal hodinku zapiecť v rúre vyhriatej na 180 ⁰C (350 ⁰F).
  10. Pohľad v reze a
  11. na tanieri to tiež nevyzerá zle. Vhodná príloha je bársaký šalát, alebo chren s cviklou, či sladko–kyslé uhorky s okrou...
  12. Chutnú prílohu už druhé desaťročie rád namiešavam z baby aruguly (rukoly): 70-75 g baby aruguly, 70-75 g roma šalátu, ½ hrubostennej čerstvej papriky, ½ mladej cuketky, 2-3 stonky zeleru, strednú červenú cibuľu, à 50-70 g údenej šunky a gréckeho feta syra, plátky mandlí, 10-12 veľkých olív. Všetko pokrájať na „gustušné“ kúsky (ja používam „mandolínu“ na 2⁰), zmiešať a ochutiť domácou rýchlo pripravenou jednoduchou zálievkou z „Meyer“ citrónov (kríženec medzi citrónom a mandarínko-pomelovými hybridami): 65 ml Meyer citrónovej šťavy, canola oleja a gréckeho extrapanenského olivového oleja , ½ ML morskej kosher soli, ¼ ML čerstvo mletého čierneho (alebo štvorfarebného) korenia, à ČL dijon horčice a včelieho medu. Všetko dobre „rozshakerovať“!