Oriešková torta

Ferrero torta (fotorecept)

Autor receptu: pn

Veľmi chutná torta s lieskovcami vhodná na každú príležitosť.

20
porcií
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si korpus. Bielky vyšľaháme, potom postupne pridávame cukor a dobre vymiešame v mixéri. Potom pridáme žĺtky ale už miešame varechou, potom pridáme olej, vodu, premiešame. Na koniec premiešame múku s kakaom, mletými praženými lieskovcami a kypriacim práškom. Pomaly premiešame. Cesto dáme do formy s priemerom 24 cm vyloženej mastným papierom a pečieme na 170 °C 45 minút (každý pozná svoju rúru).
  2. Kým vychladne korpus, pripravíme si suroviny na plnku.
  3. Vyšľaháme rastlinnú šľahačku (ja ju používam, lebo sa vždy dobre vyšľahá a drží tvar). Potom pridáme mascarpone a vyšľaháme. Potom pridáme Nutellu alebo podobnú nátierku (ja som kúpila tentokrát v Lidli) a vymiešame.
  4. Teraz pridáme nasekané napolitánky a pražené mleté lieskovce. Premiešame a môžeme plniť tortu.
  5. Korpus dáme na podnos. Rozrežeme na tri časti. Prvý plát trochu polejeme čokoládovým mliekom (môžete si spraviť aj Granko). Plnku rozdelíme na tri časti. Prvú časť natrieme na poliaty korpus, na plnku som ešte dala nasekané opražene lieskovce, nasekané napolitanky a trošku ganache (nemusíte ak nechcete, mne tak viac chutí).
  6. Položíme druhú časť korpusu a rovnako naplníme. Položíme tretí plát, nanesieme plnku ale už nasekané lieskovce a napolitánky nedávame. Trochu plnky si necháme aj na boky torty. Tie som natrela na druhý deň keď torta stuhla.
  7. Pripravila som ganache - uvarila som smotanu, zaliala ňou čokoládu a premiešala. Na druhý deň som ganache vyšľahala a natrela som celú tortu. Ozdobovala som k narodeninám. Robila som aj Ferrero guľky. Recept bude tiež na Vareche.
  8. Hotová torta.