Feferónky od Máši

Autor receptu: rea1

Kolegyňa kedysi priniesla, vraj, ochutnajte, manžel zaváral. Po ochutnávke musel prísť recept, hoci sa aj oháňala akýmsi kuchynským tajomstvom, ale nepomohlo. Len je to skutočne nekonečne prplavá robota. Ovšem výsledok stojí za to.

Postup

  1. Feferonky, červené i zelené, umyjeme a obstriháme im stopky. Strúčiky cesnaku si nakrájame na podlhovasté paličky, hrozienka iba umyjeme, nemáčame. Každú feferonku ostrým nožom na boku narežeme a do vzniknutého otvoru vtlačíme kúsok cesnaku a hrozienko. Ak sa nezmestia do jedného otvoru, nič nám nebráni spraviť ich dva alebo použiť iba jednu "plnku". A narezávame a plníme do zbláznenia.
  2. Takto pripravené fefky a všetky cesnakové a hrozienkové pozostatky dáme do hrnca s osolenou studenou vodou a necháme odstáť 24 hodín. Žiadny pomer vody a soli, jednoducho do vody hodíme 2-3 PL soli a je vymaľované. Občas pomiešame.
  3. Po odstátí v slanej vode feferonky zlejeme a naukladáme do zaváracích fliaš. Zvyšky cesnaku a hrozienok prisypeme k feferonkam. Pripravíme si nálev: zmiešame vodu, ocot a med v pomere 1:1:1 a necháme prevrieť. Horúcim nálevom zalievame feferonky v pohároch, uzatvoríme viečkom a dáme sterilizovať. Ja ich nechám vybehnúť na 90°C - 100°C, vypnem a o 5 minút vyberiem. Nechám vychladnúť "hore nohami" v deke.
  4. Keďže feferonky zalievame horúcim nálevom, nemusia sa sterilizovať, ale potom majú dosť tvrdú šupku a nie je to to pravé orechové. Vyskúšala som a porovnala. Takže ja radím sterilizovať. Do nálevu nedávame nič iné, iba vodu, ocot a med. Pekne na tretiny.